Startsida - Nyheter

4,3 miljoner till förbättrad endometriosvård i Region Skåne

Hälso- och sjukvårdsnämnden i region Skåne beslutade på fredagen att avsätta 4,3 miljoner kronor för en förbättrad endometriosvård. 3,5 miljoner går till endometriosteamet, samt till smärtrehabilitering i Lund dit patienter med den svåraste smärtproblematiken kan remitteras. Resterande 800 000 kronor går till utbildningsinsatser i primärvården.

– Vi tar nu ett helhetsgrepp för att förbättra endometriosvården i Skåne. Endometriosteamet på SUS förstärks och kunskapsnivån ska höjas inom alla vårdnivåer, primärvård som specialistvård. Ambitionen är att patienterna snabbare ska få rätt diagnos och behandling, säger Anna-Lena Hogerud (S), regionråd och ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

2012 bildades ett endometriosteam på kvinnokliniken på Skånes universitetssjukhus som efter bara ett år i praktiken blev nedlagt. Detta på grund av att ett anställningsstopp gjorde att endometriosteamet inte längre hade någon kontaktsjuksköterska som fungerade som samordnare. Förra året återupptogs teamet när den rödgröna budgeten gick igenom i Region Skåne.

I Sverige beräknas omkring 10 procent av alla kvinnor eller personer med livmoder lida av den kroniska, gynekologiska och inflammatoriska sjukdomen. Sjukdom och symptom kan se olika ut för olika individer, men cirka 20 procent av de drabbade lider av svår endometrios. Omkring 200 miljoner personer tros lida av sjukdomen globalt, 200 000 kvinnor, flickor, och transpersoner, beräknas ha endometrios i Sverige, och cirka 6 000 personer i Skåne beräknas ha en endometrios som kräver behandling.

– Trots att endometrios är vanligt och kan orsaka ett stort lidande har sjukdomen inte alltid tagits på allvar. Med den här satsningen vill vi ändra på det. Alla som drabbas av endometrios har rätt till en god vård, menar Joakim Sandell (S), regionråd och ordförande i sjukvårdsnämnd SUS.

Trots att endometrios är en vanlig sjukdom så tar det oftast lång tid att få diagnos. I genomsnitt tar det mellan 7-9 år innan diagnos ställs, och det innebär ofta ett stor lidande för patienterna. Därför satsar hälso- och sjukdvårdsnämnden nu alltså också pengar på utbildningsinsatser i primärvården: ”Det är viktigt att symtomen uppmärksammas där patienterna ofta först söker vård – hos exempelvis skolsköterska, ungdomsmottagning eller vårdcentral.”, skriver man i pressmeddelandet. Dessutom förstärks endometriosteamet med kurator-, sexolog- och sjukgymnasttjänster och teamet får återigen en kontaktsjuksköterska.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV