Nyheter

7 av 10 hr-medarbetare tror på rättvisemärkta rekryteringar

I en Sifo-undersökning genomförd av Rättviseförmedlingen i samarbete med Sveriges HR-förening anger 7 av 10 att de tror på idén om en rättvisemärkning av rekryteringsprocesser. Resultatet av undersökningen presenteras i artikel i senaste nummer av tidningen Personal & Ledarskap.

Rättviseförmedlingen har under 2014 fått stöd av Tillväxtverket för att utreda frågan om det finns intresse för att hitta kriterier med vilka det går att certifiera rekryteringsprocesser. Utredningen har innehållit researcharbete och samtal med HR-specialister och branschföreträdare i fokusgrupper. Utöver detta har en kvantitativ undersökning riktad mot Sveriges HR-förenings ca 4300 medlemmar genomförts.

Sju av tio i undersökningen uppger att deras arbetsplats har konkreta mål för hur man ska arbeta med jämställdhet, jämfört med att drygt fem av tio har konkreta mål för mångfaldsarbetet. Ju större organisation desto viktigare upplevs frågorna. Enligt undersökningen är de största hindren för en jämställd arbetsplats med stor mångfald arbetsplatsens kultur och tradition.

– Vi måste våga ifrågasätta och diskutera kompetensbegreppet. Organisationer som inte gör det kommer att halka efter i konkurrensen om talangerna, säger Sofia Embrén, vd på Rättviseförmedlingen till Personal & Ledarskap.

Några av kriterierna som är tänkbara för en ”rättvisemärkning”:

  • En tydlig och strukturerad rekryteringsprocess.

  • Flera personer från arbetsplatsen närvarar vid intervjutillfällena.

  • Ska-krav specificeras och särskiljs jämfört med meriterande kompetenser.

  • Riktade sökvägar för att nå utanför arbetsplatsens befintliga nätverk.

  • Vid intervjusituationen ställs endast frågor som har relevans för tjänsten.

– Det bästa vore förstås att det inte behövdes någon märkning. Huvudsaken är ju att man rekryterar rättvist. Vi vill bidra till fler rättvisa rekryteringar genom att sprida kunskap, kriterier och metoder som kan vara ett stöd, inte minst för företag som kanske inte har någon hr-person anställd, fortsätter Sofia Embrén.

Undersökningen utfördes av Sifo under augusti 2014 i form av en webbenkät riktad till ca 4 300 medlemmar i HR-föreningen. De 598 svaren fördelades mellan 35 procent hr-chefer/direktörer, 35 procent hr-specialister/generalister samt 19 procent andra. Resultatet av undersökningen presenteras i artikel i senaste nummer av tidningen Personal & Ledarskap.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV