I Luleå manifesterade lokala organisationer redan på lördagen den 7 mars. Tyngdpunkten i talen var kvinnors situation i yrkessegregationens Norrbotten och om hur Luleå är den enda universitetsstad som har en underrepresentation av kvinnor.
Den 8 mars ordnande föreningar och partier också arrangemang på egna håll runt om i Luleå.
Marielle Alvdal från Fi Luleå och styrelsemedlem i Feministiskt initiativ (Fi) inledde med ett tal om hur kvinnor diskrimineras till förmån för män i arbetslivet. I talet hänvisades till forskning där exakt samma arbetsansökan skickats till olika arbetsgivare, men med mindre lyckat resultat när en kvinna angetts som sökande i jämförelse när ett ”manligt” namn angetts. Marielle Alvdal avslutade med att uppmana publiken att se till sin närmaste omgivning. Fråga sig hur mycket taltid män tar upp i jämförelse med kvinnor i olika sammanhang, och framförallt att se till sitt eget beteende.
Marielle Alvdal.
Fi Luleå är en av de föreningar som arrangerade manifestationen tillsammans med Rättvisepartiet socialisterna, Vänsterpartiet, Ung vänster, Djurens rätt, Studenter mot rasism, Miljöpartiet, Grön Ungdom och Gröna studenter.
– Jag tror att det är många fler som kommer att engagera sig i kvinnodagen i år än förra året. Jag tycker att jag ser att många ska på arrangemang och det är jätteroligt, säger Marielle Alvdal.
Monica Carlsson från Vänsterpartiet i Luleå som sitter i barn- och utbildningsnämnden i kommunen talade om lönediskriminering och den orättvisa arbetsfördelningen. Monica Carlsson kallade jämställdheten i Sverige en myt då tanken om jämställdhet länge varit etablerad men misslyckats med att rubba själva maktstrukturen.
– När det diskuteras varför kvinnorna lämnar Norrbotten, så beror det på att vi har en arbetsmarknad här som är väldigt könssegregerad. Kvinnor är på väg in i manliga branscher, till malmfälten. Och det är väl bra, för det kan vara en genväg till att kvinnor får högre lön. Men vi ser inte motsvarande utveckling, att män söker sig till kvinnligt dominerade yrken. Den delen är lika viktig för att vi ska få ett jämställt samhälle, säger Monica Carlsson till Feministiskt perspektiv.
Jan Nyberg från Miljöpartiet och ledamot i Luleås kommunstyrelse berättade att Luleå kommun nu ska utreda varför Luleå som enda universitetsstad i landet tappar kvinnor. Ända sedan 80-talet har andelen unga kvinnor i Luleå minskat och är nu under 44 procent.
– Luleå kommun ska undersöka vetenskapligt varför universitetsstaden Luleå både tappar unga kvinnor och inte förmår locka hit fler. Ingen annan universitetsstad har samma problem. Vi har inte svaret på varför än, men vi kan ana. Inflyttningen av studenter består mest av män, och det kan vara så att Luleå Tekniska Universitets utbildningar inte är tillräckligt attraktiva för kvinnor.
Här hänvisade Jan Nyberg till att Luleå tekniska universitet dragit in utbildningarna för låg- och mellanstadielärare och gjort om dessa till distansutbildningar. Förra året lades en utbildning i kreativt skrivande ner vilken brukade locka många kvinnor.
– Universitetet är en viktig motor för näringslivets gruvor och IT, men annars då? Vilka jobb frodas kring ett tekniskt universitet? Är arbetsmarknaden jämställd när det gäller attraktivitet? frågade Jan Nyberg.
Efteråt bjöds det på fika och manifestationens åhörare samlades kring ett litet bord som ställts upp på torget.
Matilda Ericsson.
– Jag är här för att uppmärksamma den här dagen som är jätteviktig för det finns fortfarande så stora skillnader mellan könen. Det måste vi kämpa mot alla dagar på året egentligen. Jag tror att vi måste börja underifrån och se på löner för exempelvis de som jobbar inom vården, säger Matilda Ericsson.
Amanda Hellström.
– Feminism betyder mycket för mig och är en stor del av mitt liv och borde vara det för andra också. Det handlar om mänskliga rättigheter, säger Amanda Hellström som stått på torget och lyssnat.
Hamudi Mustafa.
– Det är fel att göra skillnad på män och kvinnor, jag börjar bli lite less på personer som inte förstår det. Jag hoppas att till slut kommer alla förstå att vi alla är människor, säger Hamudi Mustafa.