Startsida - Nyheter

#8mars: Fler än någonsin demonstrerade i Malmö

Kvällen före internationella kvinnodagen anordnades den trans- och kvinnoseparatistiska demonstrationen Ta natten tillbaka. Runt 1000 deltagare gick med i tåget som skanderade ”Vi tar över gator och torg, våran vrede blir er sorg”. Flera av talen berörde knivattacken som skedde efter förra årets demonstration.

– Det är ingen slump att de attackerar oss feminister på 8:e mars. Attacken går helt i linje med nazisternas ideologi i vilken transpersoner, flator, rasifierade personer och andra kaxiga brudar ska rensas bort, sa den feministiska gruppen Mangla i sitt tal.


"Organisering är vår styrka"

På söndagen anordnades en utomparlamentarisk demonstration i Malmö för första gången sedan 2009. Nätverket bakom demonstrationen heter Feminism underifrån och är nystartat för i år.

I en debattartikel Vi behöver en feminism underifrån – för att ta makten över våra liv i Skånes Fria från tidigare i veckan skriver nätverket:

”Ett system där staten ständigt skyddar kapitalet kommer aldrig någonsin kunna leverera någon förändring på riktigt. Regering, riksdag och näringsliv må kalla sig feminister när de pratar kvotering i bolagsstyrelser eller annat trams som gynnar ett fåtal individer på den stora arbetande massans bekostnad. Det är inte vad vi kallar feminism.”

Demonstrationen gick under parollen ”organisering är vår styrka” och drog 1200 personer. Bland slagorden hördes bland annat ”ingen regering – klassorganisering”. 
Demonstrationståget leddes av en ljudbil som spelade musik.

Vid tågstationen Triangeln tändes bengaler och folk uppmanades att åka till Lund och gå på en demonstration som hölls där.

Ytterligare en demonstration anordnades av Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Feministiskt Initiativ och Socialdemokraterna. Fokus låg på en feministisk omfördelningspolitik i form av rätten till heltid och mer pengar till offentlig sektor.

Demonstrationen drog 2300 personer och bland talarna hittades bland annat Rosanna Dinamarca (V) och Ikhlas Ramadan från Internationella arabiska kvinnoföreningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV