Startsida - Nyheter

#8mars: Utomparlamentarisk kvinnodag på Sergels torg

Cirka 1500 personer deltog i Feminism ♥ Socialism – utomparlamentarisk kvinnodag på Sergels torg i Stockholm.

Första agitatrix var Agnes Várhelyi från Allt åt allas feministiska arbetsgrupp. Hon menade att dagens kvinnokamp är densamma som den kamp kvinnodagens initiativtagerska Clara Zetkin förde för 105 år sedan och att en feminism värd namnet måste verka för privategendomens avskaffande.

– Det räcker inte att ett parti som har ordet ”feministiskt” i namnet får tre procent i ett riksdagsval. Det räcker inte att nästan alla politiker kallar sig feminister, sa Agnes. För vad betyder ”feminism” när en kvinna med en handväska är ett hot, men en man med ett svärd inte är det?

Liv Marend, generalsekreterare för SAC Syndikalisterna, höll ett tal om hur arbetsköpare överträder löntagerskors fysiska integritet genom att reifiera deras kroppar till själlösa maskiner.

– I min familj handlade det om generationer av pigors, husors och hushållerskors underläge och totala beroende som hade satt sig i kroppen. Det dubbla budskapet: ”Din kropp är din, men chefen får göra vad han vill. Så länge du får betalt. Någon gång. Kanske.”

Demonstrationen arrangerades av Allt åt alla (AåA) Stockholm, Ingen människa är illegal, Feministas migrantes latinoamericanas samt Syndikalistiska ungdomsförbundet Stockholm. Som avstamp uppträdde slagverksorkestern Feministas Acidas.

FOTNOT: Som avslutning slog demonstranterna sönder en piñata. Godiset däri var inte veganskt så Feministiskt perspektivs utsända åt inte därav. Ingen är fri förrän alla är fria.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV