Startsida - Nyheter

Amerikansk fotboll: Sverige gör sig redo EM i Spanien

Sverige hamnade i en tuff grupp tillsammans med Storbritannien och Tyskland. De svenska landskamperna förra hösten gick inte som önskat med förluster mot Finland i Finnkampen och mot just Storbritannien som man alltså möter i första EM-matchen. Sedan dess har landslaget gått igenom stora förändringar. Bland annat har hela tränarstaben bytts ut efter att tidigare förbundskapten Ville Korhonen avslutade sitt uppdrag hösten 2014. Ny förbundskapten är Thomas Larsson som sedan våren 2014 är huvudtränare för Stockholm Mean Machines som vunnit tre raka SM-guld på raken, och som är obesegrade i årets serie.

Förutom Storbritannien kommer Sverige också att möta Tyskland som är det land som har längst erfarenhet av amerikansk fotboll. Medan Storbritannien bara spelat på landslagsnivå i knappt tre år har amerikansk fotboll spelats i Tyskland av kvinnor i omkring 20 år. Storbritanniens huvudtränare Jim Messenger sade i en intervju nyligen att Tyskland är storfavoriter när Storbritannien möter dem den 2 augusti.

– Men vi är väldigt glada över att bara kunna delta i det här evenemanget. Det har varit en riktig virvelvindsstart för amerikansk fotboll för kvinnor i Storbritannien, och vi tycker att vi gjort bra framsteg med segern över Sverige i träningslandskampen förra året och segern mot Ryssland nyligen som gjorde att vi kvalificerade oss för turneringen. Men vi vet att vi fortfarande har mycket att lära också av att delta i internationella turneringar.

I helgen kommer landslaget ha sitt sista träningsläger innan EM. EM-truppen består bland annat av tre spelare från Carlstad Crusaders – Elin Thimfors, Jonna Didriksson och Ida Handel. Flera spelare från Arlanda Jets är också med i landslaget och det är Yasmin El-Messaoudi, Emelie Hammarbäck, Emma Benndorf, Frida Lööv, Elina Holm Sten, Ida Olofsson, Mathilda Svensson Duric och Sandra Jansson. Från Stockholm Mean Machines finns följande spelare med i landslaget: Alexandra Linusson, Amanda Åslund, Anna Karlsson, Antonia Erhardsson, Ebba Hällasjö, Elina Kjellin, Emma Friberg, Gabriella Brönnegård, Julia Olsson, Kajsa Trollsås, Lisa Flerlage, Martina Karlsson, Nathalie Lindberg Andersson, Nina Kiviharju, Patricia Rosendahl, Ulrika Almström och Veronica Nyman.

Även Örebro Black Knights har många spelare med i landslaget i år, liksom förra året. Det är bland andra Märta Nilsson som Feministiskt Perspektiv har intervjuat tidigare, Angelica Thingstad, Caroline Dahlén, Sara Lidner och Tove Hedengren. Sverige spelar i grupp B tillsammans med Storbritannien och Tyskland, i grupp A spelar värdnationen Spanien tillsammans med Finland och Österrike. Mästerskapets premiärmatch spelas mellan Storbritannien och Tyskland den 2 augusti. Vinnarna i respektive grupp kommer att mötas i EM-final och grupptvåorna får mötas i en match för att göra upp om bronset, och även grupptreorna möts, dessa tre matcher spelas alla den 8 augusti.

När International Federation of American Footballs Europaförbund förra året meddelade att EM skulle spelas sade ordförande Goran Nišavić att det var en historisk händelse för den amerikanska fotbollen i Europa eftersom det är det första europeiska mästerskapet någonsin för kvinnor, VM har hållits två gånger, men också att det är ett led i försöken att bli antagen som olympisk sport.

– Vi utvecklar inte bara kvinnosektionen av vår sport utan vi fyller också villkoren som den olympiska kommittén ställer för att vi ska kunna bli en olympisk sport, sade han i höstas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV