Startsida - Nyheter

Ann-Marie Begler utsedd att leda Försäkringskassan

Försäkringskassan är en av Sveriges största och mest komplexa myndigheter, inledde socialförsäkringsminister Annika Strandhäll med att konstatera innan hon på torsdagen offentliggjorde namnet på den som ska axla uppdraget att leda den.

Hon passade också på att tacka Ann Persson Grivas, överdirektör på Försäkringskassan, som vikarierat som generaldirektör när posten i all hast lämnades av Dan Eliasson då han vid årsskiftet blev rikspolischef.

På grund av det utmanande uppdraget, med ansvar för en stor del av landets trygghetssystem med utbetalningar på omkring 200 miljarder kronor årligen, har erfarenheterna och kompetenserna på kravlistan varit omfattande. I korthet har regeringen sökt ”en ’doer’ som inte duckar för svåra utmaningar”, konstaterade Annika Strandhäll under presskonferensen:

– Med de prognoser vi har när det gäller utvecklingen i sjukförsäkringen just nu, så är det här en av regeringens mest prioriterade frågor, och när det gäller att ta sig an den här utmaningen så är Försäkringskassan en av de absolut viktigaste aktörerna.

Tills på torsdagen var Ann-Marie Begler generaldirektör för Skolinspektionen, och hon har länge haft ledande roller inom ett brett spann av statliga verksamheter. Hon har varit generaldirektör på Brottsförebyggande rådet (Brå) och överdirektör på Rikspolisstyrelsen såväl som Socialstyrelsen. Det nya uppdraget är på sex år och Ann-Marie Begler uttryckte tacksamhet över förtroendet.

– Minskade sjuktal är ett av de områden som kommer att ha en mycket hög prioritet under de närmaste åren, konstaterade hon och framhöll vikten av ett gott och förtroendefullt samarbete med andra offentliga institutioner och med arbetsmarknadens parter för att lyckas med uppdraget.

Begler lyfte också att många av medarbetarna har arbetat länge och har en hög kompetens, samtidigt som samhällsförändringarna kräver både verksamhets- och kompetensutveckling. Frågan om huruvida hon delar den tidigare ledningens uppfattning att den bortre parentesen i sjukförsäkringen bör få vara kvar undvek hon skickligt att besvara.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV