Startsida - Nyheter

Ännu en kropp funnen på flyktingläger i Australien

Mardrömsön heter Christmas. Där hamnar flyktingar och asylsökande tillsammans med deporterade brottsdömda utlänningar som enligt lagparagraf 501 inte klarat ett karaktärstest. Utlänningar som har blivit dömda till fängelse längre än 12 månader deporteras till ön och delar fånglägret med asylsökande.

Den som inte klarar karaktärstestet tilldelas inget visum och får därför inte stanna kvar i landet. Dessa personer deporteras till Julön som ligger i Indiska oceanen.

Det är förbjudet att ha mobiltelefoner på anläggningarna och därför når sällan nyheter ut från ön. En advokat som är i kontakt med fångarna säger till Aljazeera att förhållandena när det gäller mat, vatten och hygien i lägret är under all kritik. Människorättsorganisationer rapporterar om självmord bland asylsökande som har hamnat i deportationslägren. I veckan hittades kroppen efter Fazel Chegeni, en kurdisk asylsökande. Han är den tredje asylsökande som hittas död på ön denna månad.

Medier i Australien rapporterar om protester på lägret sedan Chegenis kropp hittades medan myndigheterna tonar ner detta och bekräftar fängelsevakternas bild – att allt är under kontroll och att inga stora protester pågår.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV