Startsida - Nyheter

Årets torftigaste dag för barnfamiljerna

Januari är månaden då många får vända på de sista slantarna efter att ha spenderat mer pengar under jul- och nyårshelgen i december än under en vanlig månad. För landets barnfamiljer kan då barnbidraget den 20:e januari komma som ett välbehövligt tillskott till en ansträngd ekonomi.

- Barnbidraget utgör en mycket viktig del i många barnfamiljers ekonomi. Det finns flera grupper som är beroende av det generella barnbidraget och behovsprövade bidrag för att inte hamna i ett ekonomiskt utsatt läge, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan i ett pressmeddelande inför – årets torftigaste dag.

Den ekonomiska familjepolitiken - i form av både generella bidrag som barnbidraget, och behovsprövade bidrag som underhållsstöd - påverkar barnfamiljernas ekonomi mycket. Utan transfereringar från den ekonomiska familjepolitiken skulle den ekonomiska utsattheten vara betydligt större.

Ensamstående föräldrar är mer utsatta än sammanboende och hushåll med fler barn är mer utsatta än hushåll med färre barn. I gruppen av ensamstående föräldrar är de med utländsk bakgrund de som har den lägsta ekonomiska standarden vilket kopplas till en svagare position på arbetsmarknaden.

Catarina Danso, ordförande i organisationen Makalösa Föräldrar bekräftar bilden:

– För många ensamstående föräldrar är ekonomin en ständig källa till oro. Inte bara under januari månad utan under hela året. Sveriges Makalösa Föräldrar skulle gärna se en politik där man tar ensamstående föräldrars oro på allvar och hittar en hållbar ekonomisk lösning, utan återbetalningsskyldighet, under årets alla 12 månader, säger hon till Feministiskt Perspektiv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV