Startsida - Nyheter

Armenien är på god väg att kriminalisera våld i hemmet

Armenien är ett av de 20 länder i världen där våld i hemmet fortfarande ses som en privat angelägenhet och inte nämns i strafflagen. Kvinnoorganisationerna har kämpat i decennier för att ändra detta. Nu börjar deras arbete ge resultat.

Coalition to Stop Violence Against Women i Armenien, har förberett ett lagförslag som kriminaliserar våld i hemmet. Förslaget har för första gången fått stöd av både regering och opposition. Lagförslaget ska lämnas till parlamentet nästa månad. Den nya lagen förväntas öka möjligheten att skydda kvinnor och straffa de som utsätter kvinnor för misshandel. Hittills har lagstiftarna vägrat att särskilt nämna våld i hemmet i strafflagen. Mot internationell kritik har myndigheterna i landet försvarat sig och hävdat att våld är förbjudet i lagen och det gäller även mot de som utsätter kvinnor för våld. Men kvinnorättsgrupperna i landet hoppas att den nya lagen, i skuggan av internationella påtryckningar, ändrar detta och tydliggör vikten av kvinnofrid.

Misshandel och mord på kvinnor är utbrett i det krigsdrabbade armeniska samhället eftersom inga särskilda åtgärder antagits av staten för att bekämpa detta sociala problem. Men enligt en undersökning som gjordes år 2007 om förekomsten av våld i hemmet, svarade 35 procent av de tillfrågade kvinnorna att de utsätts för misshandel, 40 procent av dessa sade att deras barn bevittnar våldshandlingen. Hälften av de kvinnor som utsätts för våld tyckte att de själva delvis orsakade våldet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV