Startsida - Nyheter

Australien: Fotbollslandslaget i strejk över dåliga villkor

Australiens fotbollslandslag ”the Matildas” som rönte historiskt stora framgångar i fotbolls-VM i Kanada i somras då de nådde kvartsfinalen, har gått ut i strejk. Detta efter att Australiens fotbollsförbund, Football Federation of Australia (FFA) inte gått med på de höjningar av lönerna som spelarfacket Professional Footballers Australia (PFA) begärt. Liksom för många fotbollsspelare är det svårt för det australiensiska landslaget att få det att gå ihop. Enligt Meg Watson, som skriver på sajten Junkee har en spelare med kontrakt i genomsnitt motsvarande omkring 130 000 kronor per år, samt bonusar för vissa matcher som spelas i utlandet eller för finalmatcher. PFA menar att det tidigare kollektivavtalet haft flera stora brister. Bland annat var landslagsspelarna tvungna att delta i en sex månader lång förberedelse inför VM utan att få mer ersättning för det – vilket satte stor press på de individuella spelarna.

Under ett halvår har förhandlingar pågått utan framgång och sedan kollektivavtalet gick ut i juni har spelarna inte fått betalt. Därför har landslaget i veckan gått ut i strejk. De uteblev från ett landslagsläger och två matcher mot världsmästarna USA i nästa vecka har nu ställts in. På PFA:s hemsida skriver man att ”FFA inte klarar av att respektera Matildaspelarnas rättigheter har de uteblivit från landslagssamlingen i Sydney inför turnén i USA”.

– Det här har varit ett extremt svårt beslut att ta. Men det är helt enkelt inte rättvist att fortsätta förvänta oss att vi ska göra enorma uppoffringar för att spela för Australien, säger landslagsmålvakten Lydia Williams.

– Det här handlar om fotbollens framtid i Australien. Vi vill etablera fotbollen som den största sporten bland australiensiska kvinnor, och vi vill tillhöra världens bästa nationer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV