Startsida - Nyheter

#basketEM: Sverige möter Slovakien i första matchen

Det svenska EM-laget drabbades av en olycklig skada i förra veckan under genrepet mot Lettland när en av nyckelspelarna Elin Eldebrink fick en smäll i ländryggen. Hon fick gå av planen och hon är ännu inte helt återställd. Men trots skadan kommer Elin Eldebrink att spela i EM. Tidigare i våras fick laget också ett avbräck då den svenska stjärnan i WNBA Farhiya Abdi meddelade att hon inte skulle delta i mästerskapet, trots att hennes klubb Los Angeles Sparks gett henne tillstånd. Farhiya Abdi skrev historia när hon som första svensk blev proffs i WNBA 2012. Skälet är att hon behöver satsa hårt i klubben.

En av spelarna som självklart finns i laguppställningen mot Slovakien är forward-centern Danielle Hamilton-Carter. Hon har tidigare spelat i det tjeckiska Euroleaguelaget Brno men har denna säsong spelat i Lyon i Frankrike. Hamilton-Carter pluggade på college på Georgia Tech i USA i fyra år och det var i college-basketen som hon verkligen utvecklades som spelare berättade hon för Feministiskt Perspektiv under EM-kvalet förra året:

– Det har skapat mig som spelare, mina fyra år som spelare på college, även om jag inte kunde spela under en period eftersom de klassificerade mig som proffs och jag blev tvungen att sitta ut vissa matcher så mötte jag där de bästa spelarna, det var en sådan disciplin och träning där. De fyra åren har hjälpt mig enormt. I college-basket är det ett ganska fast spel, med fasta positioner i jämförelse med spelet här, sade hon och tillade att det faktum att hon aldrig ger upp kampen om bollen, är envis och snabb är hennes största tillgångar:

– Det är min aggressivitet på plan, i försvar och returtagningar, jag är så envis att jag inte vill någon ska slå mig, jag är lång och rörlig och springer bra, jag gör mycket grovjobb.


Kan ge biljett till OS

Detta är det andra Europamästerskapet Sverige deltar i på raken, efter att ha varit borta från EM en längre tid innan 2013. EM-spelet innebär också att Sverige har möjlighet att ta sig vidare till OS i Rio om två år. Det lag som vinner EM går automatiskt vidare till OS, lag 2-5 får möjlighet att delta i en kvalturnering som avslutas sommaren 2016. Ett av lagets mest erfarna spelare är Anna Barthold som berättar om sina förväntningar på EM på Basketbollförbundets hemsida

– Vi åker ner till EM med en bra känsla i truppen. Att vi har chans att spela till oss en OS-biljett känns oerhört inspirerande och motiverande för hela laget. Men vi åker inte ner till Ungern och tänker på Rio 2016, vi måste åka ner och fokusera på att först och främst ta oss vidare från gruppspelet. Det är viktigt att inte rusa iväg med tanken som media ibland lätt kan göra. Det är en tuff väg att ta sig till både kvartsfinal och semifinal, men vi är beredda att ta oss an den här utmaningen. Det kommer att bli otroligt kul, så kom ihåg att heja på oss under juni månad.

Under EM 2013 tilltog intresset stort för det svenska landslaget som då tagit sig till slutspelet för första gången sedan 1987. Laget gjorde en stor insats men förlorade knappt i kvartsfinalen mot värdlandet Frankrike, efter att då ha slagit bland andra Ryssland – en rejäl skräll. Sedan dess har intresset har ebbat ut en del, lite som skedde med fotbollslaget efter förra årets EM. Och nu har basket-EM oturen att ligga samtidigt som fotbolls-VM och hamnar därför att hamna lite i skuggan av mästerskapet i Kanada.

Matchen mot Slovakien spelas klockan 16.00 och livesänds i TV10.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV