Startsida - Nyheter

Bätte testning för att upptäcka livmoderhalscancer

Varje år får cirka 30 000 kvinnor i Sverige besked om att de har cellförändringar i livmoderhalsen. Det är framför allt HPV 16 och HPV 18 som orsakar cellförändringar som kan leda till cancer.

Nu har Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU), tagit fram evidens som visar att det är bättre att först ta ett HPV-test och sedan fortsätta med cellundersökning hos de kvinnor som har infektionen vid screeningen.

Testet missar mer sällan än cellproverna förstadier till cancer, däremot har cellundersökningen bättre träffsäkerhet och ger färre falsklarm.

Mest effektivt är därför att kombinera de båda metoderna. Båda undersökningarna kan utföras på samma cellprov.

Hos kvinnor i den åldersgrupp som screenas i dag, samtliga kvinnor mellan 23 och 60 år kallas, uppskattar SBU att den nya strategin kan leda till 40 procent färre fall av livmoderhalscancer. Främst körtelcellscancer.

SBU:s granskning visar också att det finns underlag att höja åldersgränsen. Kunskapen från SBU utgör grunden för Socialstyrelsens nya rekommendationer som kommer under våren 2015.

Cellförändringar delas in i tre grupper : 1-, 2- och 3-gradiga cellförändringar. De allra flesta cellförändringar läker ut av sig själva, men om de inte gör det måste de behandlas. Behandlingen innebär att cellförändringarna avlägsnas med frysning, diatermi eller laserteknik.

Källa: Cancerfonden och Medicinsk vetenskap och praxis

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV