Startsida - Nyheter

Begränsade framsteg mot antiziganism inom EU

I veckan hölls EU-kommissionens nionde plattform för romsk inkludering i Bryssel. Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ (Fi), och Alice Bah Kuhnke, kulturminister, närvarade.

– Ord spelar en väldigt viktig roll. Jag är väldigt glad över att begreppet antiziganism har blivit del av EU-jargongen, sade Soraya Post.

Hon förklarade för ministrarna från bland annat Tjeckien och Ungern att romers utsatta situation beror på rasism, diskriminering och förskjutning.

– Det är viktigt att erkänna vad som ledde till den här situationen. Så länge som romer inte anses ha samma rättigheter hjälper det inte med välvilja eller socialpolitik.


Följer upp brister

Alice Bah Kuhnke, Sveriges kulturminister, drog applåder när hon förklarade att ”antiziganism är rasism”, och som sådant ”vårt problem”, inte romernas:

– Rasism har ingen plats i våra samhällen. Politiska ledare måste fördöma alla rasistiska handlingar som drabbar romer.

Ministern förklarade också att stater, för att överbrygga misstroendegapet, måste erkänna historiska ohyggligheter mot romer. Samma dag gick Justitieombudsmannen, JO, ut med beslutet att Skånepolisens romregister hade ”karaktären” av ett register över etnisk tillhörighet. Det var första gången som en myndighet erkände att registret hade uppförts på etnisk grund.

EU har haft en politik för integrering av romer sedan 2008. Sedan 2011 arbetar EU-kommissionen tillsammans med medlemsstaterna, som måste ta fram nationella strategier för integrering av romer. Kommissionen följer implementeringen och förhandlar med nationella regeringar om återstående brister. I september öppnades en rättsprocess mot Tjeckien, som fortsätter segregera romska barn genom att placera dem i skolor för lätt utvecklingsstörda.


På väg att försvinna

Plattformen, som hölls för nionde gången, ska samla makthavare och företrädare för det romska civilsamhället som tillsammans ska förankra EU-politiken. Romska deltagare medgav att mötesformatet hade blivit mer inklusivt. Samtidigt var många upprörda över att så lite har hänt. Strukturfonderna har liten verkan, nationella politiker som stämplas som rasister av romska representanter bjuds in till Bryssel för att presentera sin politik om romer. Inte minst fanns en oro över att romska organisationer håller på att försvinna på grund av minskad finansiering.

Rosario Taikon, från Sensus studieförbund:

– EU:s politik har haft begränsade framgångar. Bara några få personer har haft nytta av dem. Samtidigt har den stora majoriteten romer fått det svårare under de senaste åren. Fattigdomen har ökat, vilket har drivit romer till att resa till rikare länder. Dels har främligsfientliga partier rönt stora framgångar i många länder i Europa. Tyvärr är de mest framgångsrika projekten ofta sådana som drivs av civila organisationer med deras begränsade resurser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV