Nyheter

Beslutet att tömma Sorgenfri-lägret i Malmö överklagat

Som grund för överklagan anges att Malmö stad letat kryphål i lagen för att kunna avhysa de boende, trots att det finns beprövade, långsiktiga och hållbara alternativa lösningar.

”Det finns ett förslag om att tillhandahålla en enkel campingplats som drivs av de boende själva tillsammans med frivilligorganisationer. Liknande lösningar har använts framgångsrikt av andra kommuner. Men av handläggningen ges intrycket att Malmö Stad på allvar tror att problemet med fattiga romer som bosätter sig inom kommungränsen faktiskt är en sanitär olägenhet som ska städas bort.”

Enligt Centrum för sociala rättigheter utgör myndigheternas agerande det senaste kapitlet i den långa och tragiska historia av exkludering och förnedrande behandling som romer fått utstå under århundraden i Sverige:

”Länsstyrelsen har nu fått en viktig uppgift att garantera att även de mest utsatta människorna i samhället garanteras sina grundläggande rättigheter.”

Centrum för Sociala Rättigheter har startats av juriststudenter och jurister för att ge juridiskt stöd till gräsrotsrörelser som arbetar för social förändring. På sin blogg motiverar de överklagan, som går att läsa i sin helhet här.

Fyra läkarstuderande ifrågasätter i dag också beslutet som miljönämnden i Malmö fattat i en artikel i Expressen och refererar bland annat till Lawen Mohtadis skildringar av Katarina Taikons kamp mot diskrimineringen av romer:

”Denna höst tränger sig historien nära inpå. Filmen Taikon visas för närvarande på Malmös biografer och det skulle förvåna ifall någon i kommunfullmäktiges majoritet har kunnat förmå sig att se den filmen.”

Katerin Mendez, fullmäktigeledamot för Feministiskt initiativ (Fi) konstaterar i en debattartikel i Sydsvenskan att Fi är det enda partiet som verkar för att fattiga romska EU-medborgare ska inkluderas i den svenska välfärden.

”Om Malmö fortsätter neka fattiga romska EU-medborgare en miniminivå visar det att staden är exakt lika diskriminerande som regeringarna i de länder de kommer ifrån.” skriver Mendez.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV