Startsida - Nyheter

Beslutet en seger för transpersoner i Europa

Det var under 2008 som en man från Turkiet fick höra att han var tvungen att steriliseras om han skulle få könskorrigerande vård. Mannen överklagade den turkiska lagens krav som ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Under tisdagen bekräftades steriliseringskravet som ett brott mot artikel 8, rätten till skydd för privat- och familjeliv.

Många har gått och väntat på beslutet som ses som avgörande för behandlingen av transpersoner i Europa. En som välkomnar beslutet är Malin Björk (V) som sitter i EU-parlamentet.


Märker du av någon transfobi i EU-parlamentet?

– Ja herregud, homofobi, transfobi, rasism, sexism - you name it! Det finns här. Många hoppas att domen ska leda till en diskussion om tvångssteriliseringar och diskriminering av transpersoner.

I Sverige tvångssteriliseras transpersoner ända fram tills 2013. Först när det kom en liknande dom i Sverige gick ett lagförslag om att förbjuda tvångssteriliseringar igenom.

– Det är en sådan oerhörd kränkning av transpersoners rättighter. Men nu har ju Europadomstolen visat något bra, nu har vi det här i ryggen, säger Malin Björk.

Enligt politikern är transfrågor underprioriterade i EU-parlamentet:

– Vi är inte så många som försöker lyfta de här frågorna, men vi är några stycken. Det verkar som att vissa inte vill prata om det, men jag tycker absolut att det är dags.

Under våren har hon tillsammans med Transgender Europe lagt ett ändringsförslag i ett lagförslag om hur transpersoner ska behandlas.

Tidigare har Vänsterpartiet lagt in ett ändringsförslag i Estrellarapporten, som är en rapport om sexuella och reproduktiva rättighter i EU. Då handlade det om att förbjuda tvångssteriliseringar i EU.

– Men det ändringsförslaget gick inte igenom, säger Malin Björk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV