Startsida - Nyheter

Besvikelse över JA-delegationens förslag om löner

JA-delegationens slutbetänkande överlämnades i torsdags till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Ulrika Hagström, jämställdhetspolitisk utredare på TCO lyfter fram delegationens förslag för att främja jämställt deltidsarbete under förskoleåren, och förslagen om fler individualiserade månader i föräldraförsäkringen. Hon, och TCO, menar att jämställd föräldraledighet är en av nycklarna till ett jämställt arbetsliv.

– Jag tycker att det är intressant och bra att delegationen lägger fram ett förslag som verkar för att män går ner i jämställda arbetstider under förskoleåren, likaväl som kvinnor. I den jämställdhetspolitiska utredningen 2005 identifierades detta som ett av de största problemen för jämställdhet i arbetslivet, att kvinnor tio gånger så ofta som män går ner i arbetstid under förskoleåren. Även om det bästa vore att arbetslivet var sådant att även småbarnsföräldrar kände att de kunde arbeta heltid utan problem. Positivt är också att flera parter nu vill ta större kliv gällande individualisering av föräldrapenningen.


Tredelning välkomnas

Även Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ (Fi) är positiv till delegationens förslag kring familj och arbete. Hon betonar särskilt förslaget kring den tredelade föräldraledigheten och rätten till deltid för båda föräldrarna.

– Fi:s mål är ju en individualiserad föräldraförsäkring, medan delegationen tredelar den. Detta är ju positivt då det öppnar för andra än de biologiska föräldrarna att ta ut en del av ledigheten.

Annika Hirvonen, Miljöpartiets (MP) talesperson för rätts- och jämställdhetspolitik, betonar att Miljöpartiet länge förespråkat en öppning för att fler förmyndare ska kunna dela föräldraledigheten:

– Särskilt välkomnar jag delegationens erkännande av vikten av att öka individualiseringen av föräldraförsäkringen för att kunna uppnå en jämställd arbetsmarknad. Bra också att delegationens förslag innehåller en analys om stjärnfamiljers behov och det faktum att mer än vart femte barn växer upp i en annan familjekonstellation än den med två biologiska föräldrar.


Försiktiga förslag om jämställda löner

– Delegationens uppmaning till arbetsmarknadens parter att enas kring jämställda löner kräver att parterna själva jobbar vidare med frågan, säger Ulrika Hagström.

– De har lyckats bra med att sammanställa och sprida kunskap. Delegationen kan ju inte lägga förslag till enskilda parter, men det är bra att de uppmanar parterna på marknaden till jobba fram lösningar.

Lenita Granlund menar tvärtom att delegationens förslag, trots omfattande kartläggning, inte är tillräckligt konkreta och lämnar mer att önska.

– Delegationens uppmaning om föräldraförsäkringen är bra, men förslagen kring jämställda löner känns lite som platt fall. Det är synd att de inte kom med fler konkreta åtgärder kring lönerna. Det är stora löneskillnader mellan mans- och kvinnoyrken på arbetsmarknaden och det behövs bättre strategier för komma åt dessa än ytterligare en uppmaning till parterna på arbetsmarknaden att fixa detta. Vi har sett det förr, utan att något faktiskt hänt.


Tvekan om deltidsbegränsning

Gudrun Schyman beskriver delegationens löneförslag som en besvikelse. Hon pekar på den oenighet som syns i uppmaningarna till marknadens parter. Och även om jämställd deltid är bra, enligt Schyman, vill Fi hellre vill se en förändring i synen på arbete.

– Det märks att delegationens utskott inte är överens gällande lönefrågan. Den är en het potatis. De skjuter över råd till parterna på arbetsmarknaden, vilket är fegt. Det visar dock hur explosiv frågan faktiskt är. Delegationen tar ett steg framåt gällande föräldraförsäkringen vilket ju är positivt. Det negativa är att de väjer för lönefrågan, och arbetstidsfrågan, som vi i Fi hellre ser som förkortad heltid á 30 timmar i veckan snarare än deltid.

Även Annika Hirvonen är tveksam till förslagen kring deltidsarbete, och framhåller vikten av möjligheten till att arbeta heltid.

– Jag är också tveksam till att begränsa småbarnsföräldrars rätt att arbeta deltid. Istället bör fokus ligga på allas rätt till heltidsarbete, möjligheten att orka arbeta heltid och att lönen ska gå att leva på, liksom på målet om att också det oavlönade hem- och omsorgsarbetet ska fördelas lika.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV