Startsida - Nyheter

Blodbad på fredlig demonstration

Under en fredlig demonstration för fred anordnad av pro-kurdiska grupper, fackföreningar och andra civilsamhällets organisationer inför parlamentsvalet, dödades enligt officiella siffror minst 120 personer.

Latife Fegan, svensk-turkisk aktivist menar att många som deltog på demonstrationen vittnar om bristande säkerhetsåtgärder och att det inte syntes några poliser under demonstrationen då dådet ägde rum.

– Däremot dök polisen upp först efter explosionerna och med tårgas. De attackerade och stoppade ambulanserna från att komma fram och hindrade folk att hjälpa de skakade. Åklagaren har hittat två självmordsbombare bland de döda, säger Fegan och menar att händelsemönstret påminner om det som hände i Suruç i sydöstra Turkiet.

En självmordsbombare slog till i ett ungdomsläger, den 20 juli i staden Suruç, vid gränsen till Kobane, mördade 30 och skadade 100 personer, de flesta unga.


De skyldiga

HDP:s pro-kurdiska ledare Selahattin Demirtaş har pekat ut den turkiska staten och hållit den ansvarig för dådet.

– Jag vet inte vilken typ av bomb som orsakade denna massaker, men det var säkert en stark och högeffektivt sådan för att garantera ett stort antal drabbade. Som det var i fallet i Suruç och Diyarbakır. De verkliga krafterna bakom denna massaker i Ankara kommer inte avslöjas, sade han till media i Ankara.

På måndagen meddelade premiärminister Ahmet Davutoğlu att bevis tyder på att terrorgruppen Daesh/IS ligger bakom terrordådet. I en intervju med turkisk tv sade han att ”det var definitivt en självmordsbombning”. DNA-test utfördes och presidenten lovade att inom kort presentera namn på självmordsbombarna med detaljer om hur de hade tagit sig till platsen.

Men tidigare, direkt efter terrordådet gick premiärministern ut med en konspiratorisk förklaring och anklagade vänstergrupperna för terrordådet på sig själva. Detta upprörde HDP:s medledare Selahattin Demirtaş som i ett starkt och känslomässigt tal avfärdade anklagelserna och menade att det är staten som är ansvarig för dådet.

– Jag har aldrig hotat någon... Jag talar som en som har förlorat 150 av mina vänner under attackerna inom löpet av några månader. Fan ta era valurnor! Fan ta er maktgirighet! Fan ta era palats! Vi skulle inte byta en fingernagel från vårt folk för alla de miljarder ni har stulit. Det är vi som dör! Vi, denna starka nations barn, det är vi som dör. Inte ni! Så, det är inte vi som ska ställas inför svar. Det är ni! Ni regerar detta land. Ni bär ansvaret för alla de dödade. Vi talar ju om staden Ankara, detta landets huvudstad. Där inte ens en fågel kan flyga i luften utan att er stat är informerad, sade Demirtas bland annat.


Vapenvila

Det regerande AKP har nu beslutat att tillfälligt skjuta upp valkampanjen och demonstrationerna till den 16 oktober. Valet ska som planerat äga rum första november. Efter terrordådet i Ankara utlyste PKK en ensidig vapenvila fram till parlamentsvalet. Detta medan kurdiska medier rapporterar att turkisk militär fortsätter sina flyganfall mot kurdiska städer i sydöstra Turkiet.

På söndagen hölls flera stora demonstrationer i Turkiet och utomlands för att hedra minnet av offren i Ankara. Runt om i landet pågick under måndag pågick protester och strejker på arbetsplatser, skolor och universitet, för att visa solidaritet med Ankaras offer.


”Säkert land”

EU-kommissionen i Bryssel vill trots det kritiska läget kunna ha Turkiet med på listan över så kallat säkra länder, dit människor på flykt ska kunna skickas tillbaka per automatik. Detta ligger i linje med den upptining av relationerna mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och EU-ledare som inleddes förra veckan. Under en presskonferens på måndagen bekräftade EU-kommissionens taleskvinna att Turkiet fortsatt finns med på listan över så kallat säkra länder rapporterar Svenska dagbladet:

– Vi anser att Turkiet är fullt och konsekvent ett rättssäkert land och att mänskliga rättigheter respekteras.

För bara ett år sedan publicerade EU-kommissionen en lägesrapport som uttryckte oro över utvecklingen i Turkiet, och Sveriges utrikesminister Margot Wallström låter inte önskan om få hjälp med att hindra människor på flykt från att ta sig in i EU förändra den inställningen:

– Hittills så har vi ju sagt att Sverige inte betraktar Turkiet som ett säkert land. Hittills har vi varit väldigt skeptiska till det, och det med lätt insedda skäl och med tanke på det som hänt på sistone, sade Margot Wallström på ett utrikesministermöte i Luxemburg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV