Prenumerera

Logga in

Bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen blir kvar

I förra veckan presenterades socialförsäkringsutredningen och en av nyheterna som lyftes fram var att "stupstocken", den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, skulle tas bort. Ina Blomster har tagit del av utredningen och kommit till en annan slutsats.

Inget stopp för utförsäkringarna och fortsatt svårt att kvalificera sig till a-kassan. Det är resultatet av det nära fem år långa arbetet som socialförsäkringsutredningen presenterade i förra veckan.

Kommittén tillsattes av alliansregeringen för att utreda sjukförsäkringen, arbetsskadeförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen. Kritiken kom omgående bland annat för valet att utreda tre komplexa områden samtidigt, dessutom ingår inte arbetslöshetsförsäkringen i socialförsäkringssystemet.

I utredningen står att läsa att representanterna från samtliga partier tycker att det vore utmärkt om de allra flesta blev kompenserade med upp till 80 procent för inkomstbortfall vid sjukdom. Och att arbetslöshets- och att arbetsskadeförsäkringen bör förbättras. Enighet råder även om att taken i socialförsäkringen och a-kassan bör höjas samt indexregleras. Men – kommittén gör samtidigt bedömningen att det ”för överblickbar tid” inte finns något ekonomiskt utrymme att genomföra föreslagna förbättringar.

Vad gäller kvalificeringskraven för att vara berättigad till a-kassa använder utredningen samma retorik. Kommittén kan tänka sig smärre förenklingar, åtminstone för vissa grupper. Men försäkringen får inte bli alltför generös. Idén om indexreglering stötte omedelbart på patrull. Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och dess ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson, tidigare socialförsäkringsminister och tillika den som tillsatt partikamraten Gunnar Axen som utredningens ordförande, sade blankt nej. Det gjorde också centerpartiets Annie Lööf.

”Stupstocken” kvar

Kommittén lämnar inte heller något konkret förslag att avskaffa ”stupstocken”, den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Nya rutiner krävs först, fastslår utredningen, som till exempel fler och mer frekventa kontroller från Försäkringskassan.

Enligt utredningen bör hälso- och sjukvården få ett större ansvar för att sjukskrivna återgår till arbete eller – bättre ändå – inte blir sjukskrivna överhuvudtaget. Landstinget ska i vissa fall samverka direkt med arbetsförmedlingen eller arbetsgivaren.

Dels vilar utredningen på uppfattningen att socialförsäkringarna i sig ska ge tillräcklig ekonomisk trygghet, utan att det ska behövas några tilläggsförsäkringar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV