Prenumerera

Logga in

Nyheter

Burma: Valet som skakar landet

Oppositionella partiet National League for Democracy (NLD) i Burma som leds av Aung San Suu Kyi är nu valets största segrare. Valdeltagande rapporteras ha uppgått till 75 procent. Oppositionella NLD fick 75 procent av parlamentsplatserna och erkänns därmed som landets största parti. Men detta försäkrar inte partiets ledare att få bilda regering i det militärstyrda Burma. 25 procent av parlamentsplatserna är reserverade för militären med syfte att hindra ett regimbyte och det är oklart hur Aung San Suu Kyi kommer att inkluderas i maktapparaten.

– Militären har fortfarande makten över polisen, säkerhetstjänsten och ekonomin. Det är militären som tillsätter de tyngsta ministerposterna och de är garanterade 25 procent av platserna i parlamentet oavsett valutgången. Militären kontrollerar dessutom konstitutionen, grundlagen, vilket innebär att de i praktiken kan bestämma hur mycket makt en demokratiskt vald president kan få, enligt SVT:s Susan Ritzén.

Till The Guardian säger den muslimska partimedlemmen Win Mya Mya att ”vår ledare Daw Aung San Suu Kyi sade att jag ska övertyga muslimer att rösta för partiet men hon vill inte ha mig som kandidat”.

Detta har varit NLD:s strategi överlag för att undvika att irritera sina buddistiska muslim-fientliga väljare. 5 procent av landets befolkning består av muslimer och inte en enda muslim har funnits på vallistorna för något parti i landet. Men ändå sätter muslimer sitt hopp till San Suu Kyi och tror att hon, som hittills har varit tyst mot illabehandlingen av muslimer och i synnerhet Rohingya som är helt rättslösa och inte ens får rösta, ska skydda dem när hon tar över makten. Buddhist-nationalistiska grupper med många munkar i spetsen, hetsar och sprider hat mot muslimer bland annat genom att säga att dessa 5 procent planerar ta över landet.

”Valresultatet ökar möjligheterna till fred i Burma/Myanmar. Om militären accepterar valet och om NLD välkomnar de etniska grupperna till att få vara med och besluta om landets framtid, så kan en nationell fredsprocess påbörjas”, skriver Svenska Freds och Skiljedomsföreningen i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV