Det var i november 2014 som Agnes Eriksson, sångerska och gitarrist i riot-grrlbandet By the way från Västerås, skrev krönikan ”Agnes, 16 fick inte hålla tal om mens i skolan” som publicerades på Aftonbladet viralt och delades mer än 16 000 gånger i hela landet. Nu har Agnes Eriksson tillsammans med sitt riot-grrrl-band skrivit låten Watch me bleed med tillhörande musikvideo som släpptes i onsdags.
Under en svensklektion förra året ville västeråsaren Agnes Eriksson hålla ett tal om mens, men talet stoppades av en lärare som påstod att ”pojkarna kunde ta illa upp”. Nedtystandet av Agnes Erikssons tal, och hennes efterföljande krönika i Aftonbladet, uppmärksammades bland annat av Feministiskt perspektiv. Nu har hon med sitt punkband skrivit och spelat in låten Watch me bleed på tema mens med tillhörande musikvideo fylld med tamponger som flyger i luften, t-shirts med texten ”Watch me bleed” och ett badkar fyllt med mensblod. Videon släpptes i onsdags och finns ute på bandets youtubekanal.
Normalisering av tabut
Låten och musikvideon är ett samarbete med produktionsföretaget GG Media och Studieförbundet vuxenskolan i Västerås som sponsorer för produktionen. Bandet hoppas att det i framtiden kommer att ske en normalisering och att det till slut går att prata öppet om mens.
– Vi i By the way vi är väldigt trötta på ’god ton’ och att det är svårare att ta sig fram i en så pass mansdominerad djungel som musikbranschen, och punk/rock, faktiskt är. Vi vill inte vara de söta tjejerna som många försöker reducera oss till att vara. Vi vill liksom skrika ut, för att vi är arga på att inte få ta plats med något så självklart som mens, säger Agnes Eriksson till Feministiskt perspektiv.
By the Way har en tydligt feministisk agenda och musikvideon tematiserar Agnes Erikssons tal som hon till slut höll i skolan. I talet pratar hon om de äckelkänslor som göds av de kapitalistiskt drivna bolagen, den utbredda okunskapen om det hälften av världens befolkning lever med i sin vardag och om Jesus som världens första mensaktivist. Trots det problematiska ser bandet ljust på framtiden, vilket framgår inte minst i den provokativa agenda musiken har, och Agnes Eriksson avslutar sitt tal med att konstatera att där finns hopp om framtiden om vi dagens samhälle öppnar upp och pratar om menstruation.