Prenumerera

Logga in

Cinemafrikas största filmvisning – Stories of our lives

I Kenya är det förbjudet att praktisera homosexualitet. Filmkollektivet The Nest utmanar rådande normer och gör landets första spelfilm om hbtq-personer: Stories of our lives. Den visas i Stockholm i samband med Cinemafrika i morgon 12 september. Christin Sandberg har intervjuat manusförfattaren Njoki Ngumi.

Stories of our lives är en dramafilm som består av fem små verklighetsbaserade kortfilmer. Det är en film av, om och för Kenyas queera communitiy. Berättelserna är hämtade från stad och landsbygd och handlar om mellanmänskliga möten, men spänner också över den politiska kontexten.

Filmen kom till efter att det kreativa kollektivet The Nest under månader samlat in vittnesmål från kenyanska personer som identifierar sig som gay, lesbiska, bisexuella, trans- eller intersexpersoner.

Njoki Ngumi, en av Nest medlemmarna och manusförfattare till Stories, där hon även har en liten roll som rektor, berättar om projektet:

– Vi ville visa vad det innebär att vara icke- heterosexuell i en fientlig miljö och vad det betyder för inställningen till familj, drömmar och framtid.

Trovärdig och vacker

Filmen är inspelad med låg budget och minimala resurser och för att undvika ett utifrånperspektiv är alla delar, från kostym till manus, skapade av kenyanska hbtq-personer. Varje kortfilm placerar personerna i miljöer som lär oss något om landet och alla karaktärer i filmen talar sheng, en swahili baserad slang uppblandad med engelska, berättar Njoki Ngumi.

Resultatet är en realistisk, trovärdig och stilistiskt vacker film om möten mellan människor.

– Vi är intresserade av att skildra mänskliga beteenden och situationer som individer kan identifiera sig med, säger Ngumi.

Filmen var tänkt för Kenyas queera community, men innan den var klar fick the Nest besök av en representant för Torontos internationella filmfestival som ville ha filmen dit. Sedan dess har Stories spridits över världen. Ett försök att från början hålla kollektivets olika medlemmar anonyma för att just betona vikten av ett kollektivt arbete lyckades inte.

I Kenya har myndigheterna satt stopp för visning av filmen, eftersom den anses uppmuntra till homosexualitet. I helgen visas den för första gången i Sverige av filmföreningen Cinemafrica. I samband med det lanseras även en bok med samma namn, där fler berättelser än de som ryms i filmen finns med.

Kunskap krävs

Samtidigt fortsätter det kreativa kollektivet The Nest att intressera sig för att positionera sig som afrikaner och från ett afrikanskt perspektiv.

– Vilka är vi? Var kommer vi ifrån? Vad innebär det i relation till resten av världen? Vem har makt och vem blir förtryckt? Vem är marginaliserad och varför? är frågor vi ställer, berättar Njoki Ngumi.

Det är alltså dessa stora frågor som kollektivet The Nest undersöker genom de konstnärliga uttrycksformerna mode, musik, visuell konst och film.

Att det inte görs mer film av den här typen som Stories, tror Njoki Ngumi, beror på att många begränsar sig genom att tro att det krävs både mycket pengar och formell utbildning för att kunna göra film.

– Vi har lärt genom att göra, säger hon.

Och tillägger:

– Många verkar dessutom känna att de måste berätta historier som ser ut som historier de redan sett.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV