Startsida - Nyheter

#cop21: Barn kräver stopp för den globala uppvärmningen

Det var under en stor ceremoni torsdagen den 26 november som ett sextiotal delegater från över 20 olika länder presenterade sina egna klimatkrav till världens ledare, samt löften om vad de själva kan göra för att förändra utvecklingen. Många av deltagarna, som var i åldrarna 9-12 år, uttryckte oro för klimatförändringarnas påverkan på världen och på deras egen framtid. Luftföroreningar, att vattnet stiger och avskogning var något som togs upp av många.

– Några av världens ledare är oroliga för krig. De behöver även oroa sig för klimatförändringar, för det sker nu och det sker snabbt. Vi måste göra det innan det går så långt att vi inte kan stoppa det, sade Francesca Pheasant från Kanada och fortsatte med en uppmaning att vi människor måste sluta överkonsumera och kasta saker eftersom det förstör planeten.

– Låt oss göra en förändring, vi har bara fått en jord! avslutade hon.

Flera av barnen lever på platser i världen som drabbas av klimatförändringarnas konsekvenser. Under konferensen fick de tillfälle att lyfta fram detta, både under ceremonin och i ett efterföljande möte med biståndsminister Isabella Lövin.

– Jag har kommit hit för att säga åt er att sluta förorena världen vi står på. I mitt land pågår en klimatkris just nu och jag vill inte att även Sverige ska drabbas, sade Aruana Lopes från Brasilien i sitt anförande under ceremonin.


Aurana Lopes, Brasilien.


Gemensamt budskap

Två andra deltagare på konferensen som drabbas av klimatförändringarna var Lova Aira och Ella Hansson från Jokkmokk. Deras budskap var att de vill stoppa den globala uppvärmningen och rädda renarna.

– Den globala uppvärmningen påverkar renskötseln, när det blir varmt och snön smälter så blir det slaskigt. När det fryser till igen så bildas ett istäcke som gör att renarna inte kan få tag på mat och det gör att flera renar dör, säger Lova Aira och fortsätter:

– Jag vill att världens ledare ska bli uppmärksamma och göra något åt klimatförändringarna i världen.

– Jag tror att de kommer lyssna mer på oss barn eftersom vi är nästa generation, säger Ella Hansson, och syftar på den kommuniké som barnen arbetat fram och som ska överlämnas på klimattoppmötet i Paris.

Som så många andra av deltagarna nämnde under konferensen anser även Ella Hansson och Lova Aira att människor måste sluta köra bil, slänga mat och sopsortera mera om det ska bli någon förändring.


Lova Aira, Sverige.


Bättre och säkrare värld

Flera av deltagarna lyfte även fram andra lösningar på vad som behöver göras för att stoppa klimatförändringarna vilket visade att barnen bidrog med sina egna perspektiv till konferensen – och till varandra.

– Jag vill råda världens ledare att plantera träd så att världen blir en bättre och säkrare plats att bo på, sade Prince Chidera från Nigeria.

Initiativet till Barnens klimatkonferens togs av elbolaget Telge energi, som endast säljer el från förnybara källor.

– En av vår tids största utmaningar är att lösa klimatkrisen och här har vi som bolag en viktig roll att spela, inte minst kopplat till vad vi gör och hur vi agerar, säger Petra Hallebrant, kund- och kommunikationschef på Telge energi.

– Vi tycker att barn och miljö hänger ihop. Klimatet påverkar barnen och det är barnen vi ska lämna över den här planeten till. Samtidigt ser vi att barn inte alltid får komma till tals när det gäller deras egen framtid. Deras röster saknas ofta i debatten och därför vill vi lyfta fram dem genom den här konferensen.


Framtidens beslutsfattare

Kommunikén Act like a kid! som konferensdeltagarna sammanställt ska presenteras på onsdag under Young and Future Generations Day på klimatmötet i Paris. Fyra av barnen från konferensen befinner sig i Paris och de har endast fem minuter på sig att göra sin presentation berättar Petra Hallebrant.

– Det är ändå fantastiskt att vi har fått en chans att presentera den här kommunikén i Paris. Det är oftast ungdomar som finns representerade på Young and Future Generation Day, men inte barn. Därför känns det extra roligt och viktigt att kunna vara med och representera barn brett.

I samband med barnens klimatkonferens hade deltagarnas medföljande vuxna en parallell konferens där de fick med sig verktyg för att kunna hjälpa barnen att fortsätta arbeta med klimatfrågorna i sina hemländer.

– I den bästa av världar kanske det här är framtidens beslutsfattare och vi vill att de ska fortsätta få en möjlighet att påverka i sina hemländer, avslutar Petra Hallebrant.


Prince Chidera, Nigeria.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV