Startsida - Nyheter

De röd-grön-rosa vill höja kommunalskatten i Lund

Ett röd-grön-rosa majoritetssamarbete inom Lunds kommun föreslår en höjd kommunalskatt med 25 öre. Från Feministiskt initiativs sida ser man tacksamt på flera av de satsningar som då kan genomföras.

– Vi hade förstås gärna sett att fler av våra idéer och förslag gick igenom. Men ett steg på vägen är att vi nu kan få hbtq-certifiering inom både vård och omsorg och inom kultur- och fritidssektorn, det ökar medvetenheten i de frågorna och jag tror inte det dröjer innan samma certifiering enligt RFSL:s norm genomdrivs i alla förvaltningar. Nu får vi se behovet, säger Pernilla West, en av de två valda Fi-representanterna i Lund.

Lunds kommun är en av många i landet som efter senaste valet har rosa ledamöter i kommunfullmäktige. I Lund betyder det att en röd-grön-rosa majoritet styr med 31 mandat.

– Det är viktigt och stimulerande att söka och hitta ett feministiskt perspektiv på de kommunala frågorna, säger Pernilla West, vald i höstas.


Fi kan påverka

Hon är gruppledare för Fi:s två ordinarie plus två ersättare i det kommunala styret i Lund. Hennes uppfattning om hu Fi behandlas och hur de frågor som Fi väckt tas emot, är positiv, med tanke på att partiet ändå är relativt litet i sammanhanget.

– Vi har god representation i nämnderna plus att vi har en revisor i övergripande position. Det ger oss insyn och möjlighet att påverka inom de flesta områden, säger hon. Med det sagt så har Fi fått gehör i många av sina lagda och presenterade förslag. Efter åtta år av borgerligt styre i Lund har det inte varit svårt att inse vilka satsningar som är nödvändiga.

– Det har gjorts så många nedskärningar och besparingar inom alla verksamheter de senaste perioderna. Nu behöver såväl anställda som övriga i samhället arbetsro och tid att utvecklas. Det vill vi se under de kommande åren, säger Pernilla West.


Stopp för delade turer

En av de frågor som ligger högt på Fi:s prioriteringslista handlar om full pris- och lönekompensation. Inga fler tjänster bort. Och inga så kallade delade turer, vilket varit vanlig under det borgerliga styret och inneburit ett flertal timanställningar utan chans till fast tjänst.

– Det är i högsta grad en jämställdhetsfråga. När vi tog upp frågan i fullmäktige var det inte svårt att få igenom vårt förslag – inga fler delade turer i Lund.

Debatten om flyktingmottagande och EU-medborgares rätt till skydd är också en angelägenhet som Fi i Lund tagit upp vid ett flertal tillfällen.

– Bland annat har vi gett socialnämnden i uppdrag att granska och belysa situationen. Utsatta människor från andra EU-länder har rätt till hjälp och stöd, det är inte meningen att bara ideella organisationer ska ge det, säger Pernilla West.


Ansvar för människors rättigheter

Hon betonar det ansvar kring mänskliga rättigheter som också åligger kommuner.

– Vi ger oss inte förrän 100 procent av alla i Lund har tak över huvudet, oavsett om det gäller studenter eller tiggare, fastslår hon.

Den 11 juni beslutar kommunfullmäktige om det rödgrönrosa budgetförslaget.

– Vi är positiva och optimister, säger Pernilla West.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV