Startsida - Nyheter

Diskriminering med högre vårdavgift för samkönat par

Det var i samband med assisterad befruktning som Region Östergötland tog ut 3 000 kronor i avgift av en lesbisk kvinna och hennes partner. Då ett heterosexuellt par utan befruktningsdugliga spermier skulle endast ha betalat ordinarie patientavgift för samma behandling, konstaterade Diskrimineringsombudsmannen (DO) som har drivit målet i domstol.

I dag meddelar Göta hovrätt i en dom att avgiften på 3 000 kronor för det samkönade paret var diskriminerande. Därmed gör hovrätten en annan bedömning än tingsrätten, som bedömde att Region Östergötlands särbehandling av paret var berättigad. Detta av två skäl, dels för att avsaknaden av spermier har olika orsaker för heterosexuella och samkönade par, dels för att samkönade pars barnlöshet inte skulle utgöra ett medicinskt vårdbehov.

Hovrätten delar uppfattningen att situationerna inte är helt jämförbara, men anser inte att de finansiella skäl Regionen Östergötland angivit motiverar den högre avgiften.

– Domen tydliggör att den enskildes intresse att inte särbehandlas måste vägas in vid bedömningar, vilket innebär en ändring i förhållande till tidigare praxis på området, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV