Startsida - Nyheter

DO stämmer arbetsledare för sexuella trakasserier

Mellan juni och oktober 2014 utsattes en 23-årig kvinna vid flera tillfällen för sexuella trakasserier av en arbetsledare på ett bageri i Skåne. Trakasserierna bestod av ovälkomna förslag och kränkande kommentarer av sexuell natur. Trots att kvinnan sade ifrån fortsatte arbetsledaren med trakasserierna.

Kvinnan har gjort en anmälan om händelserna till Diskrimineringsombudsmannen (DO), som efter att ha utrett ärendet beslutat att stämma bageriet i Arbetsdomstolen (AD). Andra anställda vittnar enligt DO om att det har förekommit en sexistisk jargong på arbetsplatsen med bland annat grova ord.

– Sexuella trakasserier är tyvärr ett stort problem på arbetsmarknaden. Och unga kvinnor är en särskilt utsatt grupp, säger Marie Nordström som är processförare på DO.

28 procent av alla kvinnor mellan 16 och 29 år uppgav att de har utsatts för sexuella trakasserier eller trakasserier på grund av kön på arbetet under 2013, enligt en undersökning som Arbetsmiljöverket gjort. Av undersökningen framgår också att andelen unga kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier från chefer eller arbetskamrater ökade markant mellan 2011 och 2013, från 15 procent till 19 procent.

Arbetsledaren på bageriet i Skåne har delvis stängts av från arbetet av sin arbetsgivare under utredningen av ärendet. Kvinnan har mått dåligt av det inträffade och har blivit sjukskriven. Hon har inte orkat gå tillbaka till arbetsplatsen och har avslutat sin anställning.

– Sexuella trakasserier drabbar den enskilda hårt. Det är därför viktigt med nolltolerans när det gäller kränkande jargong på arbetsplatser. Det är chefens ansvar att se till att sexuella trakasserier inte förekommer. När en person i arbetsledande ställning utnyttjar sin maktposition för att själv kränka är det särskilt allvarligt, säger Marie Nordström.

I AD kommer DO att yrka på diskrimineringsersättning till kvinnan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV