Startsida - Nyheter

DO stämmer lunchrestaurang för sexuella trakasserier

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har beslutat stämma en lunchrestaurang i södra Sverige där en kvinnlig anställd har anmält att hon blivit utsatt för trakasserier och sexuella trakasserier av sin chef. Restauranger är enligt statistik från SCB/Arbetsmiljöverket en bransch där risken att utsättas för sexuella trakasserier är särskilt stor.

Kvinnan hade en tidsbegränsad anställning som köksbiträde på restaurangen och statistiken visar att tidsbegränsat anställda i högre grad än fast anställd personal riskerar att utsättas för sexuella trakasserier.

Redan när kvinnan i december 2014 skulle påbörja sin anställning och hämta ut sina arbetskläder försökte hennes chef att ta henne på brösten. Trakasserierna fortsatte därefter med både ovälkomna och sexistiska kommentarer och förslag av sexuell natur, samt ovälkommen beröring. Hon ska även ha fått nedsättande kommentarer kopplade till att hon kommer från ett annat land. Enligt kvinnan blev situationen till slut så ohållbar att hon blev tvungen att säga upp sig.

Kvinnans chef förnekar samtliga påståenden.

DO har stämt företaget och begär 125 000 kronor i diskrimineringsersättning och 80 000 kronor för förlust av inkomst.

– Sexuella trakasserier är tyvärr fortfarande ett stort problem på arbetsmarknaden och inte minst inom restaurangbranschen. Och yngre kvinnor med en osäker anställning är i en särskilt utsatt position, säger Marie Nordström som är processförare på DO, i ett pressmeddelande..
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV