Att välja bort en arbetssökande baserat på stereotypa föreställningar kopplade till kön är diskriminering. Det konstaterar DO i ett pressmeddelande om den stämningsansökan som just nu förbereds mot en matvarukedja som valde bort en kvinna i samband med en rekrytering. Detta för att hon enligt butiken hade ”fel kön”.
Det var i början av hösten 2014 som en ung kvinnan sökte anställning i den matvarubutik i södra Stocksholm som nu kommer att stämmas för diskriminering. I samband med beskedet om att kvinnan inte hade fått tjänsten talade den rekryterande chefen om att hens kvinnosyn låg till grund för att hon inte kunde få jobbet, bland annat för ”att det blir så mycket kackel om det är mycket tjejer”.
Den rekryterande chefen anser dock att det egentligen handlar om att företaget eftersträvar en jämn könsfördelning. Men DO har utrett förloppet och kommit fram till att beslutet i själva verket utgör diskriminering som har samband med kön.
– Butiken har utgått från stereotypa föreställningar om olika egenskaper hos könen som grund för sitt beslut och då handlar det om diskriminering, säger Johanna Nilsson på DO:s processenhet.
DO konstaterar samtidigt att diskrimineringslagen ger ett visst utrymme att vidta åtgärder för att främja jämställdhet mellan kvinnor och män, till exempel positiv särbehandling. Men åtgärden ska tillämpas restriktivt och lagen ställer krav på ett planmässigt arbete.