Startsida - Nyheter

Dödligheten på grund av låg inkomst har ökat hos kvinnor

En studie av Monica Åberg Yngwe, docent i folkhälsovetenskap, visar att det finns ett samband mellan låg inkomst och lägre livslängd. Bland de kvinnor som tjänar minst har dödligheten stigit sedan 90-talet trots att andra gruppers dödlighet minskat. Det handlar om brist på möjligheter att delta i samhället, framhåller Monica Åberg Yngwe i en intervju med Vårdfokus.

Det är stress över dålig ekonomi, neddragningar i offentlig sektor, försämrad psykosocial arbetsmiljö och oro över att inte kunna ge sina barn det bästa som förkortar människor livstid. Det kan vara så att stressen över att inte kunna ge barnen det bästa drabbar främst kvinnor. Samtidigt visar forskningen att sambandet mellan lägre inkomst och högre dödlighet är starkare bland män.

– Det finns flera studier som visar samma sak; att inkomst som mått på social status verkar ha en större betydelse för män. Kanske för att det fortfarande finns en manlig försörjarnorm som gör att det blir mer stressfyllt för män att ha sämre ekonomi, säger Monica Åberg Yngwe till Vårdfokus.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV