Startsida - Nyheter

Egypten utvisar homosexuella

Egyptens administrativa domstol har enligt nättidningen Egypt Independent, gett inrikesministeriet rätt att utvisa homosexuella utlänningar ur landet. Tidigare sökte myndigheten ett domstolsbeslut för att hindra en homosexuell man från Libyen att komma till Egypten.

Dalia Abdel Hameed, forskare inom transfrågor, och aktiv i organisationen Egyptian Initiative for Personal Rights, fördömde beslutet och befarar att staten kommer att missbruka detta beslut bland annat för politiska syften. Med denna lag kan staten bland annat utvisa utlänningar vars politiska åsikter inte är önskvärd, menar Abdel Hameed.

– Beslutet hjälper staten att intensifiera fientligheten gentemot homosexuella... och går hand i hand med statens kampanj mot homosexuella som pågår sedan slutet av 2013, säger Abdel Hameed.

Egypten har nyligen tagit hårdare tag mot homosexuella. I september 2014 greps åtta män som medverkade i en Youtube-video som skildrar en påstådd homosexuell äktenskapsceremoni och senare dömdes de till fängelse.

Polisen stormade också ett badhus i centrala Kairo i december 2014, grep och anklagade folk för ”utsvävningar”. De 21 anklagade frikändes senare.

Egyptiska lagar direkt förbjuder inte homosexualitet, men artikel 9 i lag 1961 mot prostitution, medger bestraffning av personer som anses skyldiga till ”anstiftande av utsvävningar och omoral”. Straffet är fängelse från tre till fem år, enligt Egypt Independent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV