Startsida - Nyheter

En historisk resolution om transpersoners rättigheter

I resolutionen, som antogs på onsdagen den 22 april, uppmanar PACE Europas regeringar att avskaffa lagar som ställer obligatoriska krav, på sådant som sterilisering och andra medicinska behandlingar, för att kunna ändra namn och registrerat kön. Hänsyn bör enligt resolutionen tas till möjligheten att ”införa ett tredje kön som alternativ i identitetshandlingar”.

– Det är ett historiskt ögonblick för transpersoner. Parlamentariker från olika politiska partier har bekräftat sitt starka stöd för transpersoners mänskliga rättigheter. Vi vill tacka parlamentarikern Deborah Schembri varmt för hennes utmärkta arbete med att öka medvetenheten om de problem som transpersoner möter. Nu är det upp till medlemsstaterna att genomföra resolutionen, kommenterade Alecs Recher, vice ordförande för organisationen Transgender Europe, TGEU.

En sammanfattning av de enligt TGEU viktigaste punkterna ur resolutionen är följande:

  • Anta omgående transparenta och tillgängliga anti-diskrimineringslagar samt åtgärder för erkännandet av transpersoners rättigheter med självbestämmande som grund, utan ytterligare begränsningar på grund av en persons egenskaper (till exempel ålder)

  • Avskaffa sterilisering och andra medicinska krav, såsom diagnoser om psykisk ohälsa eller krav på skilsmässa för juridiskt erkännande av könstillhörighet

  • Se till att ge primär hänsyn till berörda barns bästa

  • Överväg att inkludera ett tredje kön som alternativ i identitetshandlingar för dem som önskar

  • Hjälpmedelsanpassa transspecifik hälso- och sjukvård och se till att transpersoner (inklusive barn) inte är betecknade som psykiskt sjuka i nationella eller internationella rubriceringar

  • Satsa aktivt på information, upplysning och utbildning, särskilt för professionella grupper

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV