Startsida - Nyheter

En kortsiktig lösning med långvariga förhinder

Kommunalråd Carina Nilsson (S) som har beredningsansvar för socialtjänst, vård och omsorg kom ut från sitt kontor för att möta press och demonstranter.

När en boende frågar vart hon, som är gravid i femte månaden, ska bo i natt svarar kommunalrådet Carina Nilsson sakligt att staden har förklarat sedan tidigare att de inte kan befinna sig i lägret.

Flera aktivister som är på demonstrationen var även på lägret när vräkning ägde rum.

– Det var lugnt och jag är otroligt stolt över att vi var lugna i vår protest, precis som de boende hade önskat att vårt stöd skulle vara, säger en aktivist som varit på lägret de senaste tre dygnen.

Flera vittnar om att det gick fredligt till men att polisen använt onödigt våld i flera fall, trots att både aktivister och boende var lugna. En boende blev tagen men strypgrepp och en aktivist blev knäad i magen av polis, enligt vittnesmålen.

– Det var otroligt att se, men så har de senaste dagarna varit. Otroliga. Jag känner mig känslomässigt nollställd och ibland rycker det till i kroppen när jag kopplar in medvetandet och tänker på vad som faktiskt händer. Då blir jag helt knäckt, säger aktivisten.

En boende är på väg bort från demonstrationen, för att gå en runda upp mot Möllevångstorget. Hon fyller påsen med pantburkar som ligger längs Bergsgatan.

– Våra liv är inte lätta att leva, varken här eller i något annat land. Jag tror att vi kommer sova i parker nu, men jag är van. Jag behöver bara en timmes sömn, säger hon men hennes steg är tunga och blicken är hopplös.

Strax ska hon tillbaka till stadshuset. Än så länge pågår protesten men vad som kommer hända i natt och inom närmsta framtid är okänt.

Feministiskt initiativs EU-parlamentariker Soraya Post är oerhört kritisk till det som skett i Malmö:

– Om man nu är så oroad över hälsoläget i lägret i Malmö, varför har man inte hänvisat folk till en campingplats? Det finns ju massor i Skåne. Varför har vi inte gett dessa lidande människor ett bättre alternativ?, säger hon till Svenska dagbladet.

Kommunalrådet Carina Nilsson vidhåller:

– Kommunen följer sin handlingsplan, som innebär att vi erbjuder evakueringsboende och därefter bussbiljetter hem. Vi kommer inte att erbjuda någon ny plats för dem att bo på.

– Den enda långsiktiga lösningen är att det byggs upp en välfärd i Rumänien, säger hon enligt Sydsvenskan.

Marcus Lindsköld och Sten Axelson Fisk från Socialistiska Läkare konstaterar i en artikel i Aftonbladet att andra kommuner upplåtit mark för camping åt EU-migranterna långt för mindre summor än vad polisinsatsen i Malmö och skriver: ”Denna insats ökar risken att människor i onödan dör i lunginflammationer i vinter. Malmö kommun kommer då att bära ett tungt ansvar.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV