Startsida - Nyheter

En pärla om familjen

Senaste numret av tidskriften Fronesis behandlar ämnet Familjen från olika perspektiv, bland annat familjens relation till migration, staten, kapitalismen och nyliberalismen. Den lyckas överraska tack vare ett utmärkt kollektivt redaktionsarbete. Numret är en pärla, anser Edda Manga.

Det senaste numret av tidskriften Fronesis på tema Familjen är en rik samling texter som på ett intelligent sätt öppnar upp ett mycket omskrivet ämne från oväntade håll. Texterna är uppdelade i tre stora områden: ”Styrning och motstånd”, ”Omsorg, välfärd och arbete” och ”Familjen som social reproduktionsform”. Som ett slags epilog finns en dikt av Gertrude Stein: ”Familjeliv”. Redaktionen har delat upp sig i arbetsgrupper för varje område och varje grupp skriver introduktion till sin del, vilket vittnar om ett engagerat och samspelt kollektiv.

Ett återkommande tema är familjens förhållande till migration och rättslig styrning. Det börjar med Angela Davis kritik av en vit patriarkal analys om slaveriets förstörelse av den välordnade familjen (manligt styrd kärnfamilj) hos den svarta befolkningen i ”Arvet efter slaveriet: normer för en ny kvinnlighet”. Davis inte bara skriver om historien från ett feministiskt och svart perspektiv, utan förvandlar de förslavade kvinnornas historia till en frö till en ny norm för jämlikheten åt kommande generationer.

Affektteknologier och oberoendets ideologi

Ämnet tas upp igen på ett strålande sätt i Melissa Autumn Whites ”Intimitetsarkiv – Queera personers migrationsdokument som affektteknologier” som går igenom de kanadensiska myndigheternas krav på bevis på ”äkthet” angående migranters relationer, hur dessa påverkats av erkännandet av queera relationer och hur de i sin tur disciplinerar produktionen av ”trovärdiga” (normativa) berättelser om intimitet.

Somar Al Naher, Ihsan Kellecioglu och Bilan Osman samtalar i ”De sa bara tack till allting” om hur familjerelationerna påverkas av att migrera till ett annat land och om att vara barn till migranter.

Förutom migrationsspåret behandlas en rad andra högintressanta ämnen såsom familjens och familjepolitikens relation till individualismen, ”familisering”, ”avfamilisering” och ”refamilisering”. I flera högintressanta inlägg kopplas familjen till kapitalismen, (välfärds)staten, nyliberalismen samt könade och rasbestämda föreställningar om oberoende. Nancy Frasers och Linda Gordons genomgång över beroendebegreppets genealogi är ett måste!

Numret är helt enkelt en pärla.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV