Startsida - Nyheter

Endagsfilmfestival om sexualitet och systerskap

I år har festivalen ett hbtq-tema. Hur kommer det sig?

– Vi har sett i våra utvärderingar från tidigare år att alla besökare tyckt att festivalen varit fantastisk men vi har även fått respons att det saknats hbtq-perspektiv. Därför valde vi att inkludera det i fortsättningen och samtidigt i år lyfta transpersoners rättigheter genom en serie kortfilmer och en långfilmsdokumentär.


Vilken film får en besökare absolut inte missa?

– Man måste se alla! Men får jag bara välja en, säger jag ”Out in the night”. Det är en dokumentär om fyra afroamerikanska lesbiska kvinnor, ”The New Jersey 4”, som efter ett överfall utanför en biograf i New York dömdes till ofattbart långa fängelsestraff, men hävdade självförsvar. New York Times kallade dem ”The Killer Lesbians”. Det är en oerhört gripande dokumentär av en mycket intressant regissör.


Ni visar även ”Vessel”, filmen som utsattes för en rökbombsattack när Ottar visade den i december. Ser ni att abort-motståndet ökar även i Sverige?

– Många tycker nog att aborträtten är ohotad i Sverige men samtidigt ser vi en växande fascism i Europa, vars hela struktur vilar på en värdekonservativ grund när det gäller kvinnans roll och möjligheter. SD är det svenska parti som vill sänka den fria aborten till den 12:e graviditetsveckan. Frågan om en samvetsklausul i vården för utförandet av aborter har ju också blåst nytt liv debatten.

– Samtidigt så har ju abortmotståndarna bytt strategi, ett exempel på det är ju Scandinavian Human Rights Lawyers, vars talesperson är VD för en anti-abortorganisation. De försökte sig på en PR-kupp genom att dela ut ett pris till drottning Silvia. Kampen för mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter är en konstant kamp och kommer alltid så vara.


På vilket sätt kan en filmfestival främja kampen för mänskliga rättigheter?

– Tanken är att inspirera, engagera, få människor att tänka till och tänka nytt och kanske möta sina egna fördomar. Och inte minst vill vi att fler ska få upp ögonen för vad Amnesty gör.


Tycker du att respekten för mänskliga rättigheter ökar eller minskar?

– De mänskliga rättigheterna kränks varje sekund över hela världen och jag vet inte om respekten för de mänskliga rättigheterna har ökat, när man tänker på Boko Haram och ISIS men också på hur ’vanliga’ människor förhåller sig till människor som ber om pengar på våra gator här i Sverige. Samtidigt så har det nog aldrig funnits ett större engagemang eller varit lättare att engagera sig som aktivist för mänskliga rättigheter. Sociala medier och nätet har inneburit att det är lättare att påverka och skapa förändring, vilket är positivt!


Varför heter festivalen Syster! Syster!?

– Vi tänker att det står för gemenskap och att det är en uppmaning om att sluta upp i kampen tillsammans. Vi är alla bror och syster och borde delta i kampen för kvinnors rättigheter!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV