Under mars månad jobbar patientföreningar världen över extra mycket för att uppmärksamma endometrios och gult är färgen som används som symbol för sjukdomen. I Stockholm på lördag anordnar Endometriosföreningen en marsch som de kallar den Gula promenaden. Feministiskt Perspektiv ringde upp Linda Lindström som är pressansvarig för och styrelsemedlem i Endometriosföreningen.
Vad är den gula promenaden?
– Den gula promenaden är egentligen en marsch som börjar i Gamla Stan. Vi kommer att samlas på Stortorget och gå därifrån till Kungsträdgården via Norrbro. Vi har bjudit in politiker och media, och det vi vet hittills är att representanter från Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer, och Kristdemokraterna har sagt att de ska försöka skicka en representant.
– Syftet med promenaden är att uppmärksamma endometrios och sprida kunskap om sjukdomen. Vi hade inte möjlighet att ha det den 28 mars som är dagen för den internationella marschen utan valde att marschera den 21 mars i stället och att kalla det den Gula promenaden. Vi kommer att ha gula plakat och gula ballonger, och vi hoppas att det kommer att bli en årlig tradition, säger Linda Lindström.
Förutom att sprida kunskap om sjukdomen, vad betyder ett evenemang av den här typen för personer som har drabbats av sjukdomen?
– Det innebär också att endometriosdrabbade och anhöriga får möjlighet att träffa opinionsbildare och kunna dela med sig av sina erfarenheter till dem. Det är även ett socialt event för oss som har endometrios där vi kan träffa andra som har sjukdomen. Även våra anhöriga får tillfälle att träffa andra anhöriga, säger Linda Lindström som förklarar att de också hoppas kunna hitta ett ställe att ha en gemensam fika på efter promenaden.
I ert pressmeddelande skriver ni att promenaden kommer att gå ”i den takt som de värst endometriosdrabbade deltagarna klarar”, kan du förklara vad som menas med det?
– I och med att många endometriosdrabbade inte befinner sig i bra fysiskt skick räknar vi inte med att vi kan gå så snabbt, utan vi kommer att gå sakta för att på så sätt få med alla i tåget, även de som kanske går på kryckor eller tar sig fram med rullstol, säger Linda Lindström:
– En medlem i föreningen som är i 30-årsåldern drabbades till exempel av en nervskada i samband med en endometriosoperation. Hon vet inte om hon orkar gå, men kommer eventuellt med antingen rullator eller käpp och det är många av dem som är hårdast drabbade av endometrios som inte har de bästa fysiska förutsättningarna, förklarar hon.
Under årets endometriosmånad har det varit ett mycket stort intresse om att skriva och bevaka sjukdomen, varför tror du det händer nu?
– Det är verkligen skillnad från tidigare i år. Egentligen tycker jag man har sett mer om endometrios sedan juni förra året. Då sändes många olika tv-klipp och radiointervjuer, och det publicerades massor av olika artiklar i tidningarna vilket har fortsatt, och sedan i mars har det exploderat.
– Det är fantastiskt att det är så stort fokus på endometrios. Jag tror att det betyder mycket att vi jobbar på bred front, och det finns nu flera nätverk och forum som gör ett bra arbete. 2015 har börjat med att crescendo, det har varit mycket bevakning.
Vad hoppas du att det här uppsvinget kan betyda?
– Vår utmaning nu blir att fortsätta sprida kunskap om endometrios under hela året, det är också viktigt. Därför är bra att vi i Endometriosföreningen inte är själva. Det finns flera olika stödforum för endometriosdrabbade personer som alla arbetar med lite olika fokus vilket är bra då vi på det sättet kan lyfta fram flera olika aspekter av endometrios och hur det påverkar dem det drabbar.