Startsida - Nyheter

Enkätundersökning bekräftar hög utsatthet för transpersoner

I måndags släpptes Folkhälsomyndighetens rapport Hälsan och hälsans bestämningsfaktorer för transpersoner, som baserar sig på en enkätstudie som 800 personer med transbakgrund har deltagit i under hösten 2014.

Rapporten bekräftar mångas vittnesmål om transpersonerns utsatthet. Av de som har svarat på enkäten berättar 36 procent om självmordstankar det senaste året, bland unga är siffran så hög som 57 procent. Cirka 40 procent av de unga transpersonerna har någon gång försökt att ta sitt liv. En majoritet anger att de har blivit utsatta för kränkande behandling eller bemötande de senaste tre månaderna och 20 procent anger att de varit utsatta för fysiskt våld på grund av sin transerfarenhet. Resultaten är inte unika för Sverige, undersökningar från andra länder visar att ohälsan bland transpersoner generellt är hög och att utsattheten för diskriminering och kränkningar är stor.

Det är tydligt att insatser behöver göras snarast för att öka transpersoners hälsa, skriver RFSL i ett pressmeddelande och efterlyser nu en handlingsplan som på allvar förbättrar situationen för transpersoner i allmänhet och ungdomar specifikt.

- Unga transpersoners ohälsa beror till stor del på den transfobi som de utsätts för. I stort sett alla unga transpersoner som vänder sig till RFSL Ungdom har utsatts för kränkningar, våld, och/eller diskriminering på grund av sin identitet. Behovet av trygga sammanhang, ökad kunskap, och kortare kötid till transutredningarna är oerhört stort, säger Frank Berglund, vice ordförande för RFSL Ungdom och listar en rad åtgärder för att öka transpersoners välbefinnande:

Att tillgängliggöra den könsbekräftande vård som personer behöver för att må bra är en självklar del för att öka transpersoners hälsa. I ett samhälle där personer upprepat blir utsatta för diskriminering och kränkningar behövs även andningshål, platser att träffa andra i samma situation och en möjlighet att spegla sig i andra. RFSL och RFSL Ungdom bedriver redan i dag verksamheter som är livsnödvändiga för unga och äldre transpersoner, med otillräckliga medel för att göra det. Det är dags för samhället att ta krafttag gällande kompetenshöjning i vård och skola, samt att stötta och permanenta de verksamheter som finns redan i dag och som fungerar väl.

- Transläger, stödgrupper, kunskaps- och stödwebbsidan transformering.se och samtalsstöd till transpersoner som utsatts för våld och kränkningar är exempel på verksamheter som RFSL och RFSL Ungdom driver i dag och som transcommunityt efterfrågar. Men vi saknar finansiering för att kunna driva dessa verksamheter även i fortsättningen. Vi vill se en nationell handlingsplan för förbättrande av transpersoners situation och fortsatt finansiering till dessa viktiga verksamheter, säger Emelie Mire Åsell, ledamot i RFSL:s förbundsstyrelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV