Startsida - Nyheter

Ensamstående föräldrar tjänar mest på vårbudgeten

Underhållet till ensamstående föräldrar har bara höjts med 100 kronor de senaste 20 åren. Catarina Danso på organisationen Makalösa föräldrar tror att fler barn nu får möjlighet att delta i någon aktivitet. Det är framför allt sådana kostnader som varit omöjliga för många tidigare. Att barns receptbelagda mediciner blir kostnadsfria nästa år är också det välkommet. Nu betalar vårdnadshavaren upp till 2 200 kronor per år. Satsningen på barnomsorg till föräldrar som jobbar på kvällar och nätter är efterlängtad, enligt Catarina Danso.

– Senast häromdagen träffade jag en kvinna som inte kunde ta ett erbjudet jobb för att hon inte kunde lösa barnomsorgen, säger hon. Andra får pussla med vänner och föräldrar som kanske måste resa från andra delar av landet. Det säger sig själv att en så osäker situation skapar oro och stress.


100 dagar med högre a-kassa

A-kassan höjs så att de som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden får 80 procent av sin inkomst under de första 100 dagarna, sedan sänks ersättningen successivt.

– En klok reform, säger Eva Mörk som är professor i nationalekonomi på Uppsala universitet. Det är bra att a-kassan återgår till att vara den försäkring den är tänkt att vara.

Att arbetsgivaravgiften för unga höjs är begripligt, enligt Eva Mörk.

– Det var ett dyrt sätt att skapa fler jobb, säger hon.

Likaså skattesubventionerna för rut-tjänster har varit dyrt för statskassan. Läx-rut försvinner helt och avdragsrätten för både rut- och rottjänster blir lägre.

– Det kan innebära färre jobb, säger Eva Mörk. Den sänkta avdragsrätten för ruttjänster påverkar inte så många. Förändringarna av rot kommer att märkas mer för fler.


Kunskapslyftet gynnar kvinnorna

Kunskapslyftet med fler utbildningsplatser på både gymnasial-, universitets- och högskolenivå gynnar kvinnor, enligt Eva Mörk. Det är en erfarenhet från tidigare sådana satsningar.

En miljard kronor går till mer personal inom äldreomsorgen 2015. En satsning som fördubblas nästa år. Tanken är att de traineejobb som regeringen vill skapa för att råda bot på ungdomsarbetslösheten ska vara just jobb i välfärden.

Kommunals ordförande Anneli Nordström är positiv. Många av förbundet medlemmar går i pension de närmaste åren, över en halv miljon personer behöver anställas inom vård och omsorg inom de närmsta åren.

– Satsningen skapar fler vägar in i välfärdsarbetena. Samtidigt måste man säkerställa att de som ges möjlighet att jobba i välfärdsyrkena har ett genuint intresse för yrket ifråga, det är avgörande för kvaliteten. Att satsa på utbildning för vårdpersonal är också viktigt för en bra kvalitet i vården och omsorgen, säger Annelie Nordström.


Etablering av unga inom bristyrken

– Förhoppningsvis leder det till en varaktig etablering för unga inom bristyrkena i välfärden, vilket kommer att underlätta generationsväxlingen. Här är det av största vikt att satsningen på traineejobb går hand i hand med en satsning på att skapa fler utbildningsplatser som är anpassade efter traineejobbens utformning, så att målet att utbilda fler exempelvis undersköterskor realiseras, fortsätter hon.

Förlossningsvården får ett tillskott på 200 miljoner i år och ytterligare 400 miljoner per år mellan 2016 och 2019. En bra satsning tycker Läkarförbundet, Vårdförbundet och Svenska barnmorskeföreningen.

– Vi är jätteglada för pengarna, säger Mia Ahlberg, vice ordförande i Barnmorskeförbundet. Nu gäller det att noggrant tänka över hur pengarna ska användas. Vi vet ju inte heller än om pengarna är villkorade. Om de måste användas samma år till exempel.

Någon sänkt skatt för pensionärerna finns inte i budgeten, däremot höjer regeringen bostadstillägget för de med riktigt låga pensioner med 100 kronor i månaden. Reformerna finansieras genom den höjda arbetsgivaravgiften för unga samt höjd skatt på bensin och diesel.

Åsa Löfström som är nationalekonom på Handelshögskolan i Umeå tycker att regeringen borde utreda en differentierad skatt på bensin och diesel. – 40 öre mer per liter är mycket, säger hon. De som bor i glesbygden har inget alternativ, de måste köra bil.

Handelsanställdas förbund tycker att mycket i budgeten är bra, framför allt förstärkningen av a-kassan. Men även satsningarna inom välfärden och barnomsorg på obekväm arbetstid är viktiga frågor.

– Som det ser ut i dag så är det oftast kvinnor som får gå ner i arbetstid för att rycka in och ta hand om sina föräldrar när de blir sjuka eller för att ha tid att hinna hem och hämta barnen innan dagis stänger. Det här är bra satsningar för ett kvinnodominerat förbund som Handels och det kommer att gynna våra medlemmar, säger Susanna Gideonsson som är ordförande i förbundet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV