Startsida - Nyheter

EU-migrant misshandlad efter politiskt möte

– Fyra okända gärningsmän ska ha slagit och sparkat honom och tillgripit hans plånbok, säger Calle Persson, informatör vid polisens ledningscentral till Sydsvenskan.

Mannen var på väg tillbaka från ett möte som Feministiskt initiativ anordnade. Mötet var tänkt som ett öppet samtal mellan politiker, organisationer och EU-migranter, för att lyfta socialt utsatta gruppers situation i Malmö.

Mannen var den första bland EU-migranterna som talade.

– Vi kom hit för att det inte fanns något alternativ. Det gick inte att försörja sig där hemma. I Rumänien får vi 500 kronor i månaden per familj. Vi reste till utlandet för att få jobb, vi reste inte hit för att tigga. Jag hoppas på att ni kan stödja oss så att vi inte behöver bo utomhus mer. Vi vill inte att det svenska folket ska tro att vi är sopor. Jag spelar dragspel, jag har inget val, jag har fem barn att försörja. Titta på min hand, alla fingrar är olika - så är också vi människor. Snälla hjälp oss så vi inte behöver bo på gatan längre, sa mannen till politikerna som var samlade på mötet.


Förstörde hans dragspel

Han gick tillbaka till tältlägret där han bor för att hämta sin jacka då han blev attackerad. Männen slog honom, tog alla hans pengar och förstörde hans dragspel.

– Vi beklagar det djupt. Vi ville ju att de berörda personerna skulle komma till tals. Sådana hemska konsekvenser kunde vi aldrig förutspå, säger Katerin Mendez från Feministiskt initiativ som var med och anordnade mötet.

Enligt en grupp aktivister som varit i lägren och hjälpt till är det inte första gången som tältlägret i Pildammsparken är utsatt. Det kör ofta förbi bilar som tutar och skriker på de boende. Men att bli misshandlad är nytt.

Mannen är nu utskriven från sjukhuset men är väldigt rädd.


Förundersökning är inledd

– Han är skrämd. Skadorna är inte så allvarliga att han ligger kvar på sjukhuset, men han är inte helt återställd, säger en av aktivisterna som har varit i kontakt med mannen.

Händelsen är anmäld som misshandel, grov stöld, brott mot knivlagen och skadegörelse. En förundersökning har inletts men just nu utreder polisen bara händelsen som ett rån.

– Detta kan komma att ändras med tiden, säger Linda Beckman vid Skånepolisen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV