Nyheter

EU-parlamentet röstade för en jämställd skola

Rodrigues-rapporten, som är skriven av EU-parlamentarikern Liliana Rodriues, handlar om att stärka flickor genom utbildning i EU. Skolväsendet ska främja jämställdhet på alla nivåer och bekämpa könsstereotyper. Det inkluderar utbildning om sexualitet och relationer och kunskap om könssjukdomar. Frågor om mobbning, diskriminering, våld, samtycke och hur man involverar pojkar i jämställdhetsarbete tas också upp.

Under torsdagen klubbades förslaget igenom i EU-parlamentet. Beskedet välkomnas av bland andra Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU:

- Det är glädjande att EU-parlamentet tar ställning för arbetet med jämställd undervisning och att stärka flickor genom just utbildning, säger Ljungros och fortsätter:

– RFSU arbetar redan med jämställdhetsperspektivet när vi besöker svenska skolor, men vi har också arbetat internationellt med frågorna.

EU-parlamentet röstade igenom ytterligare en rapport tidigare i veckan. Det är Ferrara-rapporten om grundläggande rättigheter i EU 2013-2014. Rapporten har ett brett perspektiv på rättigheter, men innehåller också paragrafer om SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter). Rapporten slår fast att SRHR är en grundläggande rättighet och en väsentlig del i mänsklig värdighet, jämställdhet och självbestämmande. Det står också att vägran att utföra abort, ens för att rädda en kvinnas liv, utgör en allvarlig kränkning av de grundläggande rättigheterna.

Rapporterna är inte bindande för EU:s medlemsländer, men EU-parlamentet tar tydlig ställning i frågorna och uppmanar EU-kommissionen att göra detsamma.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV