Startsida - Nyheter

EU stärker arbetet mot sexuellt våld i konflikter

EU:s Foreign Affairs Council, det organ som bestämmer EU:s gemensamma utrikespolitik, har tillsatt en ny befattning för utrikes- och säkerhetsfrågor. Federica Mogherini valdes till posten med uppgift att implementera FN:s säkerhetsråds resolution 1325 och gender-relaterade frågor. Mogherini var Sveriges kandidat. För detta har Kvinna till Kvinna arbetat hårt, konstaterar organisationens generalsekreterare Lena Ag i sin blogg och välkomnar beslutet.

- I flera år har Kvinna till Kvinna systematiskt och tålmodigt jobbat för att EU ska tillsätta just en sådan här befattning eftersom EU länge legat steget efter FN när det gäller att genomföra FN:s säkerhetsråds resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Det här blev också en del av regeringens feministiska utrikes- och säkerhetspolitik, vilket nu gett resultat.

I veckan har utrikesminister Margot Wallström, biståndsminister Isabella Lövin samt barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér i en gemensam debattartikel skrivit att Federica Mogherini som högnivå-representant kommer att stärka EU:s arbete mot sexuellt våld i konflikter och för kvinnors deltagande i fredsarbetet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV