Startsida - Nyheter

#eurogames: Boxaren Orlando Cruz om stödet när han kom ut

Det var för tre år sedan som Orlando Cruz sade till världen: ”Jag är och kommer alltid att förbli en stolt puertoricansk homosexuell man”. På torsdagen berättade han på Kulturhuset i Stockholm om den långa vägen till beslutet att komma ut och om oron för hur detta skulle tas emot i den machodominerade boxningsvärlden.

– Det var svårt innan jag kom ut, jag mådde ofta dåligt. När jag flyttade till New Jersey i USA gick jag i terapi och till slut var jag redo att komma ut. Jag berättade först för min mamma som alltid har varit ett stort stöd för mig, och sedan för boxningsvärlden.

– När jag kom ut möttes jag av ett stort stöd. Alla var positiva.


Mikaela Laurén och Orlando Cruz.


Orlando Cruz representerade Puerto Rico i OS i Sydney, Australien, år 2000 och senare det året blev han professionell boxare. Det är fortfarande ovanligt, framför allt för män, att komma ut inom sportvärlden, än mer ovanligt inom maskulint kodade idrotter. Inom boxningsvärlden är det mycket ovanligt. I samtalet med det svenska boxningsproffset Mikaela Laurén berättade han att hans mamma vetat om att han var homosexuell långt innan han kom ut men att hon resonerat att han skulle prata om det när han själv var redo. Nu bor han på nytt i Puerto Rico där han driver en boxningsklubb för unga med respekt som ledord. Hans stoltaste ögonblick hittills var under OS 2000, och nu satsar han på att bli världsmästare den 3 oktober i år går han en viktig match. Han berättade också att han och hans man förbereder sig för att adoptera en liten flicka om ett par år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV