Startsida - Nyheter

#eurogames: Nolltolerans mot intolerans inom idrotten

Eurogames Stockholm, världens största hbtq-idrottstävling eller hbtq-OS som det också har kallats, inviges i onsdags i Stockholm i Kungsträdgården. Eurogames inbegriper såväl idrottstävlingar som kulturellt- och politiskt program och på Kulturhuset i Stockholm bjöd punkten Rasism, homo- och transfobi inom sporten: Utmaningar och synergier från att arbeta intersektionellt mot diskriminering på problemformuleringar och förslag på hur idrotten ska bli mer inkluderande.

Jonna Blind, same och armbrytare, pratade om sina erfarenheter och menade att det är viktigt att jobba med flera frågor på en och samma gång. På moderatorn Collins Luther Zolas fråga om varför man ofta talar om etnisk diskriminering när det gäller samer, snarare än rasism, svarade Jonna Blind att rasism är ett mer laddat begrepp:

– Om du talar om rasism gentemot samer så brukar folk säga 'hur kan det vara rasism, du är inte svart', och det är ett mer laddat ord. Därför kan det vara enklare att prata om etnisk diskriminering. Men det är rasism och det handlar inte minst om statlig rasism, sade hon.

– Jag tror inte Sverige som samhälle ännu inte har accepterat hur mycket man diskriminerat ursprungsbefolkningen här, sade journalisten Alva Nilsson.

Jesper Fundberg, lektor i idrottsvetenskap på Malmö högskola, betonade vikten av utbildning och att ifrågasätta vissa former av maskulinitet eftersom många, om inte alla, problem inom sporten är relaterade till maskulinitet:

– Det handlar dels om utbildning, om att ha bra policies, det är viktigt att peka på vad som är problemet, och det handlar nästan alltid om maskulinitet, vissa former av maskulinitet. Därför måste man skriva om maskulinitet i sina policies, sade han.

Fotbollsjournalisten Alva Nilsson pratade om homofobin inom fotbollen och berättade att problemet inte är inom fotbollslagen – så länge det inte handlar om herrfotboll vill säga – att det finns en tillåtande miljö vad gäller hbtq inom damfotbollen. Däremot möter fotbollsspelarna och lagen mycket homofobi i samband med alla mästerskap:

– Det finns flera öppet homosexuella spelare i landslaget. Men på sociala medier finns det otroligt mycket homofobi, som under VM senast och du utmålas som en sämre atlet om du är lesbisk, sade Alva Nilsson som också betonade vikten av representation och förebilder:

– Jag växte upp i en liten småstad där ingen var öppet homosexuell och därför var det svårt för mig som 14-åring, homosexualitet var inget som var accepterat i mitt fotbollslag. Om jag hade vetat att lagkaptenen i landslaget var homosexuell hade det hjälpt otroligt mycket. I dag är jag 28 år och bryr mig inte, men för en tonåring tror jag det spelar roll.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV