Startsida - Nyheter

”EU:s ställning i världen försvagas”

I veckan samlas diplomater från båda sidor Atlanten i Bryssel för att prata om TTIP, handelsavtalet mellan EU och USA. Men förhandlingarna väcker protester och till och med jämförelser med antikens krigslist. Under onsdagen rullade TTIP-motståndare upp en uppblåsbar häst till EU-kommissionen för att varna för dolda faror som handelsavtalet för med sig.
– Vi vågar inte lita på att de inte förhandlar bort vår rätt att demokratiskt bestämma över frågor som miljö- och konsumentskydd eller arbetsvillkor, säger Magda Stoczkiewicz, chef för Friends of the Earth Europe.

Det är åttonde gången som amerikanerna och européerna träffas sedan förhandlingarna inleddes i juli 2013. Framgångarna hittills sägs vara blygsamma. Därför har laddade frågor för stunden skjutits åt sidan. Bland annat har den kontroversiella investeringsskyddsklausulen (ISDS) lagts på is.

Veckans dagordning handlar istället om teknikaliteter: partnerna vill avskaffa resterande tullar och upprätta ett samarbetsråd som ska syna kommande lagförslag och se till så att dessa inte försvårar frihandel.

Hur det går med förhandlingarna får nästan ingen veta. Avtalet mejslas ut bakom lyckta dörrar, bara ett fåtal utomstående har tillträde till avtalets hemligstämplade dokument.

Desto livligare är polemiken i utkanten av förhandlingarna. Parlamentet har i dagarna hållit otaliga möten och seminarier om TTIP under medverkan av olika intressenter.

Malmström pratar TTIP i sömnen

Cecilia Malmström (Fp), EU:s handelskommissionär, säger att hon tillbringar ”all sin tid” med att förklara varför vi behöver avtalet – enligt sin man pratar hon TTIP ”till och med i sömnen”. Under onsdagen, på ett möte organiserat av Svenskt näringsliv, säger hon att TTIP kommer att stärka tillväxten, skapa kvalificerade arbetstillfällen och inte minst stärka transatlantiska värderingar.

– EU:s ställning i världen försvagas. Det är vår chans att med USA som bundsförvant sätta ribban på den globala världsmarknaden, menar kommissionären.

Motståndet är stort

Men handelsavtalet delar väljare och politiker. Nästan 1,4 miljoner personer har skrivit på namninsamlingen Stop TTIP som uppmanar kommissionen att bryta förhandlingarna.

Även aktivister, gräsrötter och fackföreningsmedlemmar strömmade till Belgiens huvudstad i början av veckan för att delta i protester, samordna kommande kampanjer och träffa ledamöter från sina respektive valkretsar.

Demonstranterna är oroliga för att det ”tekniska samarbetet” i själva verket får möjlighet att stoppa progressiv lagstiftning om denna står i strid med frihandel. Över hundra civilorganisationer skrev i veckan på ett upprop mot det regulativa samarbetsorganet.

Anders Ferbe, ordförande för IF Metall, välkomnar däremot avtalet.

– Som fackförbund säger vi varken ja eller nej till förslag – vi förhandlar, försöker förbättra och tar ställning till den slutgiltiga överenskommelsen. Om TTIP hittar rätt balans mellan kapital och arbete, skyddar fackliga rättigheter och investerare kan den bli bra för svensk industri och våra medlemmar. I så fall kommer IF Metall att ställa sig bakom ett sådant avtal.

Under besöket i Bryssel förhandlade Ferbe ett gemensamt ställningstagande i fråga om TTIP med det europeiska näringslivets representanter.

Moderaten avvisar kritiken

Europaledamoten Christofer Fjellner (M) menar å sin sida att TTIP är en unik chans att värna om miljö, hälsa och arbetsrätt, som han menar måste lösas genom bindande internationella avtal.

– Om vi inte kan komma överens om dessa standard med USA, då kan vi inte ha gemensamma regler med någon.

Moderaten avvisar ”kritiken från vänsterkanten” som ”ideologisk” och underbyggd av ”eläniga” argument.

Cecilia Malmström erkänner att bristande tillit till förhandlingarna är ett stort problem.

– Antalet dokument som kommissionen publicerar på internet för att ge alla chansen att bilda sig en faktabaserad uppfattning är utan motstycke, försvar sig kommissionären.

När hon tillträdde som handelskommissionär lovade hon att parlamentet skulle få tillgång till alla hemliga arbetsdokument. Men några ledamöter är fortfarande missnöjda och menar att dokumenten är gamla och den amerikanska sidans ståndpunkter saknas.

Den europeiska ombudspersonen Emily O’Reilly har bett kommissionen att visa större transparens i fråga om TTIP. Hon kan komma att utreda om kommissionen har gjort sig skyldig till administrativa missgrepp när den vägrade att ge fem civilorganisationer, däribland Friends of the Earth Europe, den information som de efterfrågat.

Därmed har TTIP också blivit en symbol för slaget om öppenhet i EU.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV