Startsida - Nyheter

EU:s våldsamma ekonomiska politik och dess förklädnad

”Det finns en stereotyp bild av en misshandlande man, som misshandlar sin maka och sedan slår henne ännu mer när hon vågar protestera. Det är självklart att sådant våldsamt beteende speglar en misslyckad relation, en som rimligtvis inte kan förbättras genom några plåster på såren. Och vanligtvis är det till den grad svårt att se på, ja, även läsa om det, att det vänder sig i magen.”

Så inleder den indiska feministen och professorn i ekonomi vid Jawaharlal Nehru universitet i New Delhi, Jayati Ghosh, sin kommentar till Europeiska unionens politiska och ekonomiska utveckling. 

Hon jämför bland annat Greklands situation med Argentinas 2011 och är orolig över att den fysiska otryggheten och ökade fattigdomen fortfarande skenar inom EU. Enligt Ghosh presenteras unionens ekonomier som relativt framgångsrika, endast för att man vill stödja ett finansdrivet förhållningssätt till ekonomisk politik och kamouflera misslyckandet i Eurozonen och EU i allmänhet. Men framför allt är Ghosh orolig för att de demokratiska krafterna tystas med våld, vilket gör att endast de högerextrema i EU hörs som opponenter till den nuvarande ekonomiska politiken. Det är en mycket oroväckande utveckling som i förlängningen kommer att leda till EU:s sönderfall, skriver Jayati Ghosh.


Fundamentalistisk idésfär

Ghoshs bild av dagens EU är en bild fylld av våld, men det är inte en ny verklighet, inte heller en ny ekonomisk politik. Det som har skett är att bilden har blivit tydligare för varje år som gått sedan 2000, då Jörg Haider förde en politik i Österrike som liknar den ledande politiken inom EU i dag. Då visade ett enat EU att sådan politik inte hade någon plats i en regering som var medlem av unionen. Men redan i augusti 2008 – då EU-parlamentet röstade om den resolution som fördömer ”utpekande av vissa grupper”, med utgångspunkt i Italiens utvisning av romer och rumäner – lade EU grunden för en annan politik, den som regerar i dag, med hänvisningar till (den finansdrivna) ekonomin.

Resultatet av omröstningen blev 336 röster för resolutionen, 220 röster mot och 77 frånvarande. Visst, det blev en majoritet för resolutionen, men inte ett enhetligt förkastande av politiska beslut med grunden i den främlingsfientliga och fundamentalistiska idésfären. De mest finansorienterade politiska grupperna gav de högerextrema utrymme och legitimitet genom att stödja deras förslag.


Förtigna alternativ

Liksom 2008 värjer sig nu en del mot bilden av ett EU som för en våldsam ekonomisk politik som ömsom bäddar för, ömsom går i bräschen för, de högerextrema krafterna. Det är inte konstigt alls eftersom det våldsamma agerandet, i hemmet som i internationella relationer, alltsomoftast kläs i ord som stöd, välvilja och omsorg.

Medierna bär en del av ansvaret för situationen när de aktivt för fram den våldsamma ekonomiska politiken som den enda möjliga, och när de passivt förtiger vart den leder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV