Startsida - Nyheter

Facket larmar om sexuella trakasserier på arbetsplatsen

Facket slår larm om unga kvinnors utsatthet för sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Nästan var femte kvinna är drabbad, visar siffror som LO låtit SCB ta fram.

– Det här är ett strukturellt arbetsmiljöproblem, som förstärks med utbredningen av de otrygga anställningarna, säger Joa Bergold, utredare på LO:s Arbetslivsenhet till DN.

14 procent av kvinnor mellan 16-29 i arbetaryrken (vård- och omsorgsyrken, hotell- och restaurang, handel) uppger att de blivit utsatta för sexuella trakasserier på arbetsplatsen som utövas av brukare, kunder, med fler. Tre procent uppger att de blivit sexuellt trakasserade av arbetskollegor och chefer. Trakasserierna är nästan 50 procent vanligare bland tidsbegränsat anställda än bland tillsvidareanställda.

Joa Bergold har tagit del av kvinnors berättelser från flera LO-förbund. Enligt henne tycks i många fall sexuella kränkningar på arbetsplatsen ses som ett nödvändigt ont, som något den anställda måste lära sig att hantera som en del av yrket. LO:s erfarenhet är att arbetsgivare sällan talar med unga anställda om hur de ska hantera sexuella trakasserier.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV