Startsida - Nyheter

FBI finansierar forskning om förhörsteknik i Göteborg

Att det pågår forskning vid Göteborgs Universitet om metoder i intervju och förhörsteknik som finansieras av FBI inspirerade Feministiskt perspektivs krönikör Maria Jacobson till förra veckans skiss av hur en teveserie skulle kunna illustrera verklighetens maktstrukturer.

Nu har flera medier rapporterat om forskningsprojektet, som bedrivs på psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet. Anslaget som finansierar forskningen är på fem miljoner och kommer från en underavdelning till den amerikanska federala polisen FBI. Enligt SVT Västnytt handlar uppdraget om att ta fram förhörsmetoder för att stoppa framtida terroristattacker, att hitta metoder för att ta reda på om en person ljuger eller talar sanning om sina intentioner.

Mattias Gardell, professor i religionsvetenskap, är mycket kritisk till samarbetet.

– Ytterst anmärkningsvärt. Tidigare forskning har visat hur amerikanska säkerhetstjänster finansierar psykologisk, psykiatrisk och antropologisk forskning i syfte att utveckla metoder som enligt CAT klassificeras som tortyr. Inte alla finansierade forskare var insatta i hur deras resultat skulle komma att användas.

Till SVT Västnytt säger Pär Anders Granhag, ansvarig för forskningen vid psykologiska institutionen, att de noga undersökt och funderat kring lämpligheten med att ha FBI som finansiär. Det är viktigt att skilja på FBI och CIA, enligt Granhag, som upplever att forskningen står fri trots samarbetet.

– Vi försäkrade oss om att vi skulle få publicera allt material vi producerade, och att vi själva föreslog vad vi skulle göra, att FBI inte sa till oss vad vi skulle göra för forskning, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV