Feministiskt Forum fyller tio år och erbjuder ett extra digert och brett urval programpunkter i morgon, lördag, i ABF-huset i Stockholm. Det blir, förstås, kalas också från 19.00 på Debaser Strand. Klara Persson, Torun Carrfors och Matilda Johansson arrangerar. Feministiskt Perspektiv får ett kort samtal med Klara Persson mellan två av många möten.
Vilket bra program, är det något tema du vill skryta särskilt med?
– Nja, att peka ut en särskild programpunkt är vi för blyga för. Däremot är vi väldigt stolta över årets bredd – från utrikespolitik till självförsvar. Men jag kan nämna två jag absolut skulle gå på om jag hade tid. Dels Pappa Metall, Mamma Kommunal, om vägen till jämställda löner makt och strategier, dels Från kvinnokamp till intersektionell solidaritet. Hur långt har vi kommit med tillgängligheten?.
Hur många besökare hoppas du på?
– Vi slår rekord varje år! Förra året kom det över 2 000 personer.
Har forumet har förändrats över tid?
– Från att ha varit litet med bara ett par hundra besökare har forumet vuxit till en hållpunkt. Jag tror att det nu är en viktig arena som bokförlag, organisationer och partier räknar med och ser fram emot. Människor litar på att forumet återkommer. Det är vi jättestolta över.
Är det något av åren du minns särskilt?
– Förra året var speciellt för att det var valår. Då stod medverkande i kö för att kunna komma med i programmet. Det var ett enormt tryck och tonläget var högre än tidigare.
Något du helst inte minns?
– Inte egentligen. Men det är tråkigt att vi inte kan garantera tillgängligheten. Allt arbete sker på frivillig basis, även det jobb som till exempel teckenspråkstolkar gör.
Feminismen och samhällsutvecklingen 2005 och 2015?
– Feminismen har flyttat fram sina positioner och är accepterad. Den ses inte längre som en avart. Där tror jag att forumet haft betydelse. Här har viktiga idédebatter startat. Men visst, det är litet som ett steg framåt och ett steg bakåt. Vunna segrar måste hela tiden bevakas och försvaras, som till exempel aborträtten.
– För att kvinnor ska kunna få mer makt måste rimligtvis männen lämna ifrån sig delar av den. Det är klart att det blir reaktioner. Men frågor som ett jämställt arbetsliv och att få stopp på mäns våld mot kvinnor skulle alla verkligen tjäna på.
– Sedan finns det helt oacceptabla reaktioner. Det utbredda hat, hot och våld som kvinnor råkar utför om de höjer rösten, eller har en agenda är ett hot mot demokratin.
– Utvecklingen mot ett jämställt samhälle går alldeles för långsamt. Lite mer action borde det vara.
Lördagens program startar 10.00. Allt är gratis och barnpassning gives i sal Erlander.