Spanska Podemos presenterade förra veckan ett förslag på feministiskt inspirerad ekonomisk modell. Förslaget bygger på en rapport om ekonomi och omsorg, som tagits fram av ekonomerna Maria Pazos och Bibiana Medialdea.
Avsikten med dokumentet är att öppna ett utbyte när det gäller den nödvändiga omorganiseringen av omsorgssystemet. Förutom en utvärdering av det aktuella systemet, och en bred analys av bakgrunden till behovet av en akut reform, inkluderar rapporten grundläggande byggstenar som bör forma det nya omsorgssystemet, och även de åtgärder som krävs för att genomföra reformerna.
Utmärkande åtgärder är jämlik och oöverförbar föräldraledighet, ett garanterat socialbidragssystem, allmän förskola, lika rättigheter för hushållsanställda som för övriga arbetstagare på arbetsmarknaden samt 35 timmars arbetsvecka.
Rapportförfattarna baserar sitt förslag på tre principer: solidaritet – att det offentliga systemet för social trygghet ska omfatta alla med utgångspunkt från behov och risksituation; kapacitet – att alla ska bidra utifrån sina förutsättningar och möjligheter; universellt medborgarskap samt individuella rättigheter och skyldigheter – att alla är ekonomiskt självständiga under hela sina liv och kan åtnjuta lika möjligheter på alla områden.
Fullständig funktionell självständighet
Det som föreslås är att ett universellt system för social trygghet implementeras som erbjuder fullständig funktionell autonomi, och genomförs progressivt för att eliminera artikel 18 i lagen om sociala rättigheter som förutsätter att omsorg ges inom familjen. På så sätt bemöts det aktuella systemet, som enligt rapporten är ”källa till ojämlikheter eftersom kvinnorna, oavsett vilken strategi de väljer för att ta ansvar för ”sina” omsorgsskyldigheter, påverkas negativt såväl i hemmiljön som i arbetslivet”.
Den nya modellen satsar på att ge vissa koncept ny innebörd: ”den funktionella självständigheten är en grundläggande rättighet som alla personer borde tillförsäkras via det offentliga service-systemet utan att vara beroende av andra personer. Å andra sidan borde ingen känna sig tvingad att överge sitt arbete för att erbjuda omsorg under lång tid. Dessutom borde ingen kategori av arbete ligga utanför de grundläggande rättigheterna. Slutligen borde personerna ha tid att erbjuda sina familjemedlemmar ömhet och omsorg frivilligt och utan att ge upp sitt eget liv.
Ett annat av förslagen i dokumentet, som har titeln ”Att omorganisera omsorgssystemet, nödvändig förutsättning för ekonomisk återhämtning”, är att jämställa hushållsanställda med övriga arbetstagare.
Moderskap och faderskap
När det gäller föräldraskap föreslår författarna att ersättningen vid föräldraledighet utjämnas: att fäders ersättning vid föräldraskap utökas progressivt från dagens två veckor till de 16 veckor som gäller vid moderskap. Ersättningarna ska inte kunna överlåtas ”precis som alla andra rättigheter, sociala och på arbetsmarknaden” och täcka 100 procent av inkomstbortfallet.
Faderskap och moderskap ska dessutom omfattas av samma rätt till skydd mot uppsägning. Enligt rapportförfattarna ligger det nuvarande systemets fokus på omsorgen i hemmet, och ”orsakar en mycket skadlig tudelning på arbetsmarknaden: för vissa människor – särskilt män – ändlösa arbetsdagar, och för andra – framförallt kvinnor – otrygga deltidsanställningar, undersysselsättning, avbrott som hindrar återgång i arbete med goda villkor, förlust av sociala rättigheter, och så vidare”.
Systemet som de föreslår grundar sig på en jämlik fördelning av omsorgen mellan män och kvinnor, kortare arbetsdag som heltidsnorm – en av nycklarna till modellen som rapporten framhåller är en arbetsvecka på maximalt 35 timmar – och universal offentlig service. Bland annat föreslås universell och kostnadsfri rätt till förskola från noll år, vilket skulle bidra till att lösa de här effektivitets- och jämställdhetsproblemen.
Politisk vilja
Ekonomerna Maria Pazos och Bibiana Medialdeas dokument inkluderar en del siffror som garanterar att reformerna är hållbara. Experterna försäkrar att utbyggnaden av det sociala skyddet, fattigdomsbekämpning och minskad svart arbetsmarknad tillsammans med stimulanser av den privata konsumtionen och förbättrad effektiviteten i ekonomin är ansatser som kan finansiera de ändrade prioriteringar som föreslås. De lyfter också fram goda resultat av åtgärder som vidtagits i de nordiska länderna. Därigenom klargör de att den främsta förutsättningen för att förändra den nuvarande situationen är den politiska viljan.
”De åtgärder som föreslås är inte isolerade från, utan kompletterar varandra och får tillsammans starkt genomslag. Regeringarna har nöjt sig med att erkänna problemet till viss del, men har inte vidtagit åtgärder för att göra de nödvändiga reformerna. Möjligheten till en spännande omorientering är unik, och behöver med nödvändighet förankras i samhällsdebatten.”
”Om under det senaste århundradets stora steg var att skapa välfärdsstater är samhällets nödvändiga och mobiliserande språng i dag att utvidga det sociala skyddet till alla människor och alla behov med en radikal satsning på jämställdhet.”
Kampanj
Efter presentationen av dokumentet antar Podemos sitt andra mål, som tar sikte på 8 mars. Den dagen, förutom att delta i de mobiliseringar som redan utlysts, kommer att mer specifikt politiskt budskap att lanseras, den demokratiska förändring vi vill se ska nå kärnan i vardagen, inklusive genusrelationerna; kvinnor spelar en avgörande politisk roll i förändringen. Kampanjens slogan är ”Det är nu och det är med oss (i det spanska pronomenets feminina form – nosotras)”.