Sedan Jinping Xi blev Kinas president har censuren på internet blivit allt hårdare och bevakningen i samhället mer utbredd. Nu förbereds en lag gällande frivilligorganisationer. Utkastet anger att alla utländska ideella organisationer måste registreras hos ministeriet för offentlig säkerhet och att inhemska frivilligorganisationer inte ska samarbeta med utländska ideella organisationer som inte är registrerade hos ministeriet. ”Att det nu tas fram en lag som ska reglera frivilligorganisationer visar att regeringen vill kontrollera det civila samhället ännu mer”, säger Jing Xiong, koordinator för Feministisk röst till Gordana Malesevic.
Feministen och kvinnorättsaktivisten Jing Xiong har en kandidatexamen i litteraturvetenskap och en i psykologi, samt en magisterexamen i genusvetenskap. Hon är 26 år, uppvuxen i Hebeis provinshuvudstad Wuhan och koordinator för Feministisk röst (女权之声).
Feministisk röst har 63 410 följare, är det mest inflytelserika feministiska kontot på sociala medier i Kina och har till syfte att tillgängliggöra information för feministiska aktivister, synliggöra feministiska aktiviteter och stödja feministiska yttringar. Bland de första aktiviteterna som man kunde följa på Feministisk röst var i samband med en domstolsförhandling 2012, gällande den amerikanska medborgaren Kim Lee och den kinesiska kändisen Li Yang. Då demonstrerade bland andra kvinnorättsaktivisten Maizi (Tingting) Li utanför domstolen, för att belysa bristen på lagligt skydd vid våld inom nära relationer och ge sitt stöd till Lee i skilsmässoförhandlingen.
Den aktionen har följts av andra och ett lagförslag mot våld i hemmet har lagts fram under 2015. Förslaget har kommenterats både av Kvinnoförbundet (som organisatorisk står statsmakten nära) och andra kvinnorättsaktivister, och granskas nu av experter.
– Lagförslaget har flera grova brister. Fysiskt våld inom äktenskapet är inkluderat, men de många kvinnor som utsätts för våld i andra intima relationer får inte skydd med detta förslag. Dessutom behöver man komma ihåg att det är mycket viktigt att få igenom lagen, men att implementera den är avgörande. Jag hoppas att den inte blir ett tomt löfte, säger Jing Xiong.
Lagar om kvinnofrid
I Kina, liksom i andra länder i världen, behöver både allmänheten och flera myndigheter informeras om att den politiska ledningen har ändrat inställning och nu anser att våld är en kriminell handling oavsett om det sker på gatan eller i hemmet. De behöver även information om att sexuellt umgänge endast är tillåtet när alla inblandade parter har gett sitt samtycke utan påtryckning. Enligt Kvinnoförbundet (som organisatoriskt står statsmakten nära) definieras ansvarsförhållandet mellan myndigheterna på nationell, regional och lokal nivå i lagförslaget.
Även skolors, vårdens och de civila organisationernas ansvar i att förhindra, anmäla och bidra till att minska våld i hemmet skall finnas med, liksom att polisen skall agera så snart som den fått in en anmälan om våld i hemmet. Men för att lagen skall leda till en reell förändring, behöver finansieringen av arbetet med att börja tillämpa lagen finnas med i den nationella budgeten. Det i sin tur kommer att ge signalen att det även behöver finansiera för arbetet på regional och lokal nivå, påpekar flera medlemmar i Kinas kommunistiska parti (KKP) på Kvinnoförbundets hemsida.
Feministisk röst (女权之声) är en del av Kvinnors nätverk för mediebevakning (妇女传媒监测网络) – ett nätverk för forskare och journalister som lyder under Huvudstadsjournalisternas kvinnoförbund och har till syfte att minska diskriminering i medierna och verka för rättvis medierapportering gällande kvinnor och genusfrågor. Kvinnors nätverk för mediebevakning har ett aktivitetscenter i Beijing, en nättidning och en online-tv-kanal som bevakar nationella mediers rapportering gällande kvinnor och genusfrågor. Nätverket håller kurser i genusfrågor, har genomfört flera landsomfattande informationskampanjer (däribland Experternas rekommendationer för jämställdhet inom medierna) samt lagt fram flera akademiska studier om mediers rapportering gällande våld mot kvinnor, om tv-program riktade till kvinnor och om gestaltande av kvinnor och män inom tv-reklamen. Nätverket har även lagt fram genusanalyser av kommunikationspolitiken
– Sedan två år driver Kvinnors nätverk för mediebevakning även två rättsprocesser. Den ena gäller könsdiskrimineringen vid högskole- och universitetsantagning, ett förfarande som nätverket vill ska förbjudas. Den en andra gäller lagen om förvar och omskolning av kvinnliga sexarbetare, som nätverket vill få upphävd, berättar Jing Xiong, koordinator för Feministisk röst.
Friheten på internet
Under våren 2016 firar Feministisk röst och Kvinnors nätverk för mediebevakning 5 respektive 20 år. Nätverket är väl förankrat i landets kvinnorörelser och genom att lyda under Huvudstadsjournalisternas kvinnoförbund (som organisatoriskt står statsmakten nära) har det indirekt statsmaktens välsignelse. Ändå finns där hinder.
I slutet på oktober gav Freedom House ut sin årliga rapport gällande friheten på internet. Den visar att friheten på internet har minskat i världen för femte året i rad och att Kina är bland de sämsta av de 65 länder som ingår i undersökningen. Kina har fått 88 poäng, vilket visar på mindre frihet på nätet än året innan, då landet fick 87 på en skala där 100 är det sämsta. De enda länder som har hårdare restriktioner på nätet är Iran och Syrien.
I Kina sker brott mot användarrättigheter, det finns hinder för att nå olika internetsidor och begränsningar för innehåll, skriver Freedom House. I praktiken betyder det att sociala medier och appar är blockerade, att politiskt och socialt innehåll är blockerat samt att bloggare och internetanvändare har fängslats under det gångna året.
Internetlagen har förändrats flera gånger under det senaste decenniet. Enligt den nya nationella säkerhetslagen, som började gälla i juli 2015, är både cyberrymden och yttre rymden en del av Kinas nationella säkerhetsintresse. Internet skall ”vara säkert och kontrollerbart” och är till för att ”skydda folkets grundläggande intressen” samt ”stärka suveräniteten, sammanhållningen, den territoriell integritet och hållbara utvecklingen” skriver den statsägda nyhetsbyrån Xinhua.
– Bevakningen är mer utbredd i samhället i stort sedan Xi Jinping kom till makten, den nuvarande regeringen vill kontrollera varje sfär. Det är tydligt och hemskt att censuren på internet är allt hårdare, säger Jing Xiong, koordinatorn för Feministisk röst, och tillägger:
– Ibland raderas posten till vårt konto, vilket har lett till att vi har flera olika konton. Det har vi också för att försäkra oss om att vi alltid har ett fungerande konto på sociala medier. Och Jing Xiong fortsätter: Nu förbereds en lag gällande utländska frivilligorganisationer. Utkastet anger att alla utländska ideella organisationer måste registreras hos ministeriet för offentlig säkerhet och att inhemska frivilligorganisationer inte ska samarbeta med utländska ideella organisationer som inte är registrerade hos ministeriet. Det skulle påverka många frivilligorganisationers arbete.
Hur skulle det påverka ert arbete?
– Det kommer att påverka oss, det är säkert, men hur vet jag inte ännu eftersom det än så länge bara är ett utkast och vi inte vet hur den slutgiltiga lagen kommer att se ut. Att det nu tas fram en lag som ska reglera frivilligorganisationer visar att regeringen vill kontrollera det civila samhället ännu mer, förklarar Jing Xiong och tillägger:
– Polisen besökte oss faktiskt för bara några dagar sedan och ville ha information om vår finansiering. Jag tror att de vill försäkra sig om att allt är under kontroll och att vi inte är finansierade av anti-KKP krafter.