Regeringen kommer, i samarbete med Vänsterpartiet, redan i vårbudgeten att genomföra en del av de feministiskt präglade satsningar som fanns med i den budget som i höstas röstades ner till förmån för fortsatt allianspolitik. Och 2016 kommer det mer. Välkomna besked för tjej- och kvinnojourer, barnmorskor, anställda i äldreomsorgen och alla som ser värdet av deras arbete, och i flera avseenden – ett första steg.
”Höjt underhållsstöd till ensamstående föräldrar, utökad bemanning inom äldreomsorgen och investeringar i förlossningsvården är satsningar inom Socialdepartementets områden som ingår i den ekonomiska vårpropositionen. Dessa förslag bidrar till ett mer jämställt samhälle, en modern välfärd och till regeringens mål att sluta de påverkbara hälsoklyftorna på en generation. Reformerna är ett resultat av en uppgörelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.”
Så lyder det stycke som inleder presentationen av budgetsatsningarna på regeringens hemsida.
2015 förstärks äldreomsorgen med 1 miljard kronor. Kommunal har räknat ut att de 2 miljarder som sedan ska satsas på ökad bekvinning i äldreomsorgen årligen 2016-2018 kan ge upp till 5 600 nya heltidsanställningar. En satsning som fackförbundet för välfärdens arbetare välkomnar, eftersom medlemmarna går på knäna efter många år av åtstramningar. Om kommunerna dessutom väljer att lägga de ökade skatteintäkter som skulle genereras på ytterligare förstärkningar kan satsningen bidra till att skapa ytterligare 1 500 jobb.
Nu är det upp till kommunerna att förvalta resurserna väl, konstaterar Annelie Nordström, Kommunals ordförande, i ett pressmeddelande. Hon ser också satsningen som en möjlighet att komma åt de delade turerna som är vanliga i sektorn, och att göra om deltidsanställningar till heltider.
– Fler anställda innebär också mer tid för den erfarna personalen att dela med sig av sina kunskaper till de ungdomar som får traineejobb. Det har funnits en oro bland den personal som redan är hårt pressad att tiden inte ska räcka till handledning av traineerna. Med ökad bemanning stärks äldreomsorgens förmåga att agera långsiktigt och möta framtidens rekryteringsbehov, poängterar Annelie Nordström.
Barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér, framhåller satsningen som en viktig jämställdhetsreform.
– Satsningen inom äldreomsorgen är också en av regeringens viktiga jämställdhetssatsningar. Det kommer att bidra till bättre arbetsmiljö för de kvinnor som jobbar inom omsorgen och förbättrad omsorg om brukarna.
När regeringens budget föll i december försvann de utlovade 100 miljonerna till landets kvinno- och tjejjourer för 2015. Men nu är 25 miljoner av dessa tillbaka, noterar Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige (Roks), i en kommentar till vårbudgeten. Och om decemberöverenskommelsen står sig kommer satsningen att vara 100 miljoner kronor per år under 2016-2019, då regeringen haft möjlighet att sätta sin prägel på budgeten fullt ut.
– Detta är helt klart ett steg i rätt riktning. Vi behöver en långsiktig finansiering som värnar om vår självständighet och oberoende. Det är inte rimligt att våra kvinnojourer och tjejjourer ska behöva söka pengar till sin egen överlevnad varje år. Vår förhoppning är nu att stödet till verksamheten så småningom permanentas, säger Karin Svensson.
Hon noterar också att tjejjourerna nu är uttalat inkluderade i satsningen, vilket varit ett önskemål från verksamheterna. Hur pengarna ska fördelas är ännu oklart och särskilt långt räcker de inte, men klart är att satsningen fyller ett tomrum.
– Trenden är att allt färre anställda ska utföra ett växande antal stödinsatser, så detta är ett välkommet påskägg för oss, säger Roks ordförande Karin Svensson, som hoppas bli inkluderad i de fortsatta diskussionerna.
Nu höjs även underhållsstödet till ensamstående föräldrar med 300 kronor per barn och månad, en satsning som föreslås träda i kraft 1 september och omfatta underhållsstöd och betalningsskyldighet som avser tid efter den 30 september 2015. 200 miljoner kronor investeras i förlossningsvården 2015 och 400 miljoner de kommande åren. Ett icke behovsprövat system med kostnadsfria läkemedel för barn upp till 18 år, och som omfattar asylsökande och barn som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.
– Vi är väldigt glada över att budgetförhandlingarna ger så bra resultat. Det är centrala feministiska välfärdsreformer för fler anställda i äldreomsorgen, förbättrad förlossningsvård och höjt underhållsstöd, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet som har varit med och förhandlat fram budgeten.
Regeringen har också aviserat en satsning på bostadsbyggande från årsskiftet med målet 250 000 nya hyresrätter och studentbostadsrätter till 2020, en satsning som finansierad med minskade rut- och rotavdrag. Något som kritiserats av oppositionen och Sveriges byggindustrier. De varnar bland annat för att svartjobben ska öka som en följd av den sänkningen.